Зеленський поговорив з Ердоганом про зерно та війну: деталі

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорив з президентом Володимиром Зеленським вивезення зерна з України.

Ердоган каже, що прагне миру в Україні. І Туреччина продовжує працювати над розробленим ООН планом постачання українського зерна на світовий ринок, повідомляє канцелярія турецького президента.

Він заявив, що закінчення війни “в будь-якому випадку буде дипломатичним шляхом”. Анкара готова будь-як сприяти у Стамбульському процесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрадення зерна у Запорізькій області координує колишній нардеп розвідка

Ердоган подякував Зеленському за святкові привітання з нагоди Курбан-байрамом, які він проголосив турецькою мовою на відеозверненні.

Зеленський повідомив, що в розмові з Ердоганом “подякував за висловлені співчуття щодо чергових мирних жертв агресії Росії” і обговорив розблокування портів.

“Також маємо запобігати вивезенню Росією нашого зерна з тимчасово окупованих територій”, зазначив глава держави у Twitter.

Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Однак Росія та Туреччина попередньо домовилися про розблокування постачання українського зерна через Чорне море. Але вони не погоджували це з Україною. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти з розмінуванням морського узбережжя біля Одеси та супроводжувати українські судна із зерном.

Україна є великою житницею для країн Близького Сходу та Північної Африки, які залежать від імпорту. Блокування портів Росією призведе до глобальної кризи голоду.