Рік ліцензованих торгів необробленою деревиною

Рік тому, 1 липня 2021 року, набрали чинності нормативно-правові акти, які забороняли функціонування товарних бірж без отримання відповідної ліцензії.

До цього часу в України налічувалось близько 600 бірж, але майже всі вони не займалися саме товарною біржовою торгівлею, і лише одиниці з них проводили відповідну діяльність на постійній основі.

Потрібно зазначити, що крім заборони функціонування неліцензованих товарних бірж водночас було піднято питання щодо неможливості організованої торгівлі товарами-коммодіті іншими операторами, електронними майданчиками тощо.

Майже всю незалежність України продаж деревини здійснювався за різними регіональними, іноді за понятійними та негласними правилами, які не дозволяли розвиватися ні державним лісгоспам, ні деревообробній галузі в цілому.

Очільник ДАЛРУ Юрій Болоховець від початку свого призначення намагався зробити продаж ресурсу максимально ефективним та рівнодоступним для всіх учасників ринку, тому шукав кращі інструменти.

Тож, з 1 липня 2021 року необроблену деревину державних лісових господарств почали реалізовувати на Українській енергетичній біржі, яка першою отримала відповідну ліцензію у НКЦПФР (пізніше її отримали ще УУБ та УМВБ).

Переглянувши результати відповідних торгів на біржі можна зробити висновок, що ліцензована біржова торгівля принесла гарні результати.

Так, на Українській енергетичній біржі протягом року взяли участь в торгах по деревині понад 3,1 тис. підприємств, які придбали понад 4,4 млн куб. м ресурсу на торгах.

Всього ж на торгах УЕБ державні лісові господарства заробили понад 12,97 млрд грн, з яких 2,32 млрд це додатковий дохід, який спрямовують на розвиток галузі та відновлення лісового фонду.

“Перший рік був складним, але надзвичайно ефективним. Ми спостерігаємо, як учасники ринку все більш активно беруть участь у торгах, змінюють географію своїх постачальників. Спостерігаємо, як зростає конкуренція на торгах та відповідно зростають й доходи державних лісових господарств. Ми розвиваємо свої продукти та постійно покращуємо власні сервіси, тож чекаємо на ще кращі результати”, – прокоментував ситуацію заступник директора ТОВ “УЕБ” Костянтин Шевчук.