росія може вторгнутися в Україну з білорусі вже у серпні

Наступ росії з території білорусі найближчим часом не відбудеться, оскільки в агресора відсутні ударні групи. Однак ворог готується до такої операції, проводить навчання і накопичує озброєння разом із білоруссю. Водночас, росія не має достатньої кількості озброєнь, аби розбомбити українські міста й інфраструктуру у випадку, якщо США визнають рф державою-спонсором тероризму. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів генерал-лейтенант, заступник начальника Генштабу Збройних сил України у 2006-2010 роках Ігор Романенко.

За словами експерта, на сьогодні для вторгнення росії в Україну з білорусі не створене необхідне ударне угруповання. Водночас, зазначив аналітик, загроза наступу, як і раніше, залишається, про що свідчить низка факторів.


Ігор Романенко
військовий експерт

«Агресор продовжує підготовку до імовірного вторгнення: до білорусі завозяться російські льотчики, що проводять спільні тренування разом із білоруськими військовими; розгорнута бригада оперативно-тактичних комплексів «Іскандер» та зенітні ракетні комплекси С-400; знімається з тривалого зберігання озброєння і техніка, причому її частина та боєприпаси передаються російській федерації; тривають заходи щодо переведення збройних сил білорусі на воєнний режим. При цьому в росії активно пропагують інформацію про створення всередині серпня танкового корпусу. Якщо такий корпус буде створено, ймовірність наступу на Україну суттєво зросте. Наразі серйозного угруповання в них немає, а все, що відбувається, скоріше схоже на пропагандистські заяви для втримання наших військ та відволікання уваги»

Намір Кремля офіційно оголосити Україні війну, Ігор Романенко назвав меседжами для внутрішнього споживача. Таким чином, вважає експерт, російська влада намагається донести населенню, що росія веде «священну війну», тому потрібна мобілізація і відповідна пропагандистська робота. Він нагадав, що якщо росія оголосить війну Україні, то згідно з нормами міжнародного законодавства, це ще більше обмежить постачання державі-агресору будь-яких товарів і технологій.

Також аналітик назвав «лякалками» заяву російських пропагандистів про те, що у разі визнання росії країною-спонсором тероризму, по Україні буде завдано масштабних ракетно-бомбових ударів, які знищать низку міст, аеропорти та залізничну інфраструктуру.

«росія не має достатніх озброєнь, аби розбомбити українські міста й інфраструктуру в тих масштабах, про які вони заявили. Я підтримую визнання росії країною-спонсором тероризму. Чи зможуть західні союзники ухвалити таке рішення, чи ні – велике питання. Однак із боку росії, усе це «лякалки». Вони вже не знають, що придумати і лякають одним і тим же – застосуванням ядерної зброї тактичного рівня та масованого впливу на всіх. До таких заяв росіян слід ставитися критично – вони просто більше нічого не можуть вигадати, тому й роблять такі заяви. Вони не розуміють, що можуть отримати гідну відсіч та відповідь. Хоча в такому разі це стане кроком до подальшої ескалації війни»

— Ігор Романенко,
військовий експерт

Нагадаємо, в ГУР Міноборони повідомили, що білорусь зосередила біля кордонів з Україною сім батальйонно тактичних груп. Поки що їхня мета – тримати ЗСУ в напрузі та не дозволити нашому командуванню відправити більше бійців на схід.

Українська розвідка не фіксує формування на території білорусі наступальних ударних угруповань. Водночас, спостерігається підготовка диверсійно-розвідувальних груп за участю білоруських військовослужбовців.

З 26 червня Військово-повітряні сили білорусі проводять тренувальні польоти у Барановичах. Військові літаки помітили над Ляховичським районом.

9 липня у білорусі почалися спільні з росією авіатренування. На п’яти аеродромах проходять тренування з десантування, прибули пілоти з росії.

Тим часом 26 червня Комітет Сенату США з міжнародних відносин схвалив резолюцію про внесення росії до списку країн, що підтримують тероризм. Авторами резолюції є сенатори Ліндсі Грем та Ричард Блюменталь.

8 липня вони сенатори відвідали Київ і заявили про готовність винести резолюцію на голосування в Сенаті. Якщо документ буде ухвалений, на росію чекає нова порція «пекельних» санкцій, що може остаточно знищити економіку агресора.

При цьому владімір путін заявив, що рф начебто всерйоз ще не починала війну проти України. За його словами, чим далі, тим складніше буде домовитися з Москвою.

Російський пропагандистський Telegram-канал «Незыгарь» повідомив, що якщо США визнають росію державою-спонсором тероризму, то москва упродовж 24 годин оголосить війну Києву. Опісля протягом 72 годин буде знищено Київ, Львів, Дніпро, Кривий Ріг, Харків та Миколаїв. Решта території України зазнає масованих ракетно-бомбових ударів, також будуть знищені мости через Дніпро, цивільні аеропорти, уся залізнична інфраструктура.

«Сплячі ДРГ у Києві затримають найвище керівництво країни, а за неможливості знищать його на місці. білорусь відріже усі сухопутні шляхи відходу на заході країни, а три дивізіони С-400 зіб’ють усі приватні борти, що спробують злетіти із Закарпаття та Одеської області. До вересня Зеленський і його куратори з Вашингтонського обкому, мають час на м’яку капітуляцію зі втратою лише 30% територій, після чого українська державність буде втрачена назавжди і легітимізована за принципом поділу на три частини під контролем ООН», – йдеться у повідомленні Telegram-каналу рашистів.