НБУ випустив перші памʼятні монети за час війни

Національний банк України випустив пам’ятні монети “В єдності сила”.

Вони присвячені міжнародній підтримці України у війні проти РФ. Про це повідомила пресслужба НБУ.

“Це перші монети, які Національний банк вводить у обіг під час війни. Від ідеї до випуску вони створені в умовах воєнного часу під звуки сирен повітряної тривоги”, йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сувенірний магазин Білого дому продаватиме монету з цитатою про “русский военный корабль”

Монету презентували у двох варіантах. Це номінал 10 гривень, виготовлено зі срібла 925 проби, тираж до пʼяти тис. І номінал 5 гривень виготовлено з нейзильберу, тираж до 250 тис.

Лицьова сторона монети відтворена за мотивами ескізу “Єдність сила” авторства Аліни Малюти. Малюнок увійшов до п’яти кращих ескізів за підсумками відкритого голосування на кращий ескіз, що проводив Нацбанк у квітні. На ньому розміщено Державний Герб України, навколо якого зображені попарно з’єднані руки, замкнуті в коло та обвиті синьо-жовтою стрічкою.

Інший бік монети виконано за мотивами ескізу “Допомога країн-партнерів”. Його автор Сергій Топкін, який також брав участь у конкурсі. Під написом стилізована композиція з кольорових прапорів 15 країн, які всебічно допомагають Україні в боротьбі з російським агресором. Це Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Польща, Канада, Естонія, Литва, Латвія, Італія, Швейцарія, Чехія, Швеція, Нідерланди, Німеччина, Франція, Японія.

Планують випустити цілу серію “Безсмертна моя Україно”.

“Допомога Україні і фінансовий тиск на агресора є потужною і невід’ємною зброєю в цій війні. Ми щиро вдячні за підтримку нашим міжнародним партнерам та прагнемо увіковічнити їх зусилля і нашу вдячність у пам’ятних монетах”, зазначили в НБУ.

Монети можна придбати у Приватбанку, Укргазбанку, Радабанку і Таскомбанку.

Центральний банк Естонії присвятив монету Україні номіналом 2. Дизайн монети розробила українська студентка Дарія Тітова, яка тікала від війни та зараз живе в Естонії.