Рашисти намагаються викрасти українське зерно на Запоріжжі: подробиці

російські окупанти на тимчасово захоплених територіях Запоріжжя намагаються поновити вивезення українського зерна. Для цього вони захопили припортові елеватори та привозять під завантаження чергові судна.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Для організації вивезення українського зерна окупанти створили так звану ГУК — «Государственную унитарную компанию».

Її діяльність безпосередньо контролює колаборант Євген Балицький — колишній народний депутат, депутат Запорізької облради від забороненого «Опозиційного блоку», а наразі — призначений окупантами «керівник військово-цивільної адміністрації Запорізької області».

За даними розвідки, для створення дієвої інфраструктури вивезення зерна колаборанти захопили припортовий елеватор підприємства «Нова хортиця» у Бердянську, завантажувальний комплекс підприємства «Аскет Шиппінг» у порту Бердянськ, елеватори підприємств «Кернел», «Оптімус» та інших зернотрейдерів.

«ГУК» встановила закупівельні ціни на сільгосппродукцію, які категорично не влаштовують виробників. Наприклад, на фуражну пшеницю — 6 тисяч рублів за тону (2,8 тисячі грн), продовольчу пшеницю — 9 тисяч рублів (4,3 тисячі грн), а на ячмінь — 7 тисяч рублів (3,4 тисячі грн).

Через такі ціни сільгоспвиробники намагаються не продавати врожай, а зберігати його в сховища. А за відсутності вільних сховищ його зберігають в інших, не пристосованих для цього приміщеннях або навіть на відкритих майданчиках.

Раніше ми писали, що підозрюваний у державній зраді нардеп Олексій Ковальов допомагав вивозити в росію зерно і сіль з тимчасово окупованої Херсонщини.

Також нагадаємо, що пізно ввечері у середу, 6 липня, вантажне судно під російським прапором «Жибек Жоли», яке перевозить вкрадене українське зерно, вийшло з турецького Північно-Західного порту Карасу.