ЄСПЛ: Туреччина не виконала рішення суду щодо звільнення бізнесмена-філантропа

Європейський суд з прав людини встановив, що Туреччина не виконала своє зобов’язання та не звільнила бізнесмена і філантропа Османа Кавалу, як постановив ЄСПЛ у попередньому рішенні від 2019 року.

Відповідний висновок Великої палати суду оприлюднили 11 липня, пише «Європейська правда».

Судді 16 голосами проти одного погодилися, що Туреччина порушила ст. 46 параграф 1 ЄКПЛ щодо виконання рішень.

Питання передав на розгляд суду Комітет міністрів ради Європи, попросивши встановити, чи Туреччина виконала свої зобов’язання щодо виконання рішення у справі «Кавала проти Туреччини» від 10 грудня 2019 року.

Суд зазначив, що після рішення національні суди постановили випустити Кавалу під заставу у лютому 2020 року, але майже одразу ж його знов заарештували за новими звинуваченнями у причетності до держперевороту, а в березні додалися звинувачення у шпигунстві.

Судді ЄСПЛ звернули увагу, що нові підозри у шпигунстві були майже ідентичні тим, які суд вже розглядав, коли приймав рішення у справі, та що цей новий етап не грунтувався на якихось нових фактах, які могли би виправдати ці нові підозри.

Суд відзначив, що Туреччина зробила певні кроки у напрямку виконання рішення 2019 року, проте станом на дату, коли Комітет міністрів передав питання на розгляд, та попри три рішення з вимогою звільнення Кавали та одне виправдальне рішення, той все ще залишався під вартою.

Турецький бізнесмен і філантроп Осман Кавала перебуває у в’язниці з 2017 року за звинуваченням у спробі повалити уряд через його участь в протестах 2013 року.

Раніше Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оприлюднив рішення у справі щодо становища українських військових, які потрапили в російський полон, яким наказав забезпечити дотримання їхніх прав.

Європейський суд із прав людини узяв до розгляду новий позов України проти росії. Україна вимагає повного виведення військ та компенсації коштів потерпілим.

Уряд Британії розробив законопроєкт, який дозволить судам ігнорувати тимчасові заходи Європейського суду з прав людини на тлі призупинення судом відправки шукачів притулку до Руанди.