Багато країн G20 відмовились називати рф агресором

Багато країн із групи G20 утримуються прямо назвати рф агресором, хоча і декларують принцип суверенітету та територіальної цілісності держав, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після зустрічі глав МЗС країн G20. 

Євродипломат зазначив, що хоч усі і засуджують зазіхання на територіальну цілісність та суверенітет, але коли доходить до того, щоб назвати ім’я агресора та вказати, хто несе відповідальність за наслідки, багато країн з різних причин утримується від цього. 

 Дехто більше стурбований наслідками війни для себе, а не тим, хто несе відповідальність за ці труднощі і як закінчити цю війну. Інші скаржаться на «подвійні стандарти» або просто хочуть зберегти добрі відносини з росією. І багато хто залишається невизначеним і не хоче ставати на чийсь бік, тому що це загрожуватиме їхнім геополітичним інтересам

— Жозеп Боррель
глава дипломатії ЄС

Борель додав, що глобальна битва наративів у самому розпалі, але ЄС у ній поки не у виграші. Він закликав активніше боротись і спростовувати російську пропаганду.   

Як повідомлялось, дипломати з країн «Групи двадцяти» G-20 під час зустрічі на Балі не знайшли спільної мови щодо російської агресії в Україні та не дійшли консенсусу, як впоратися з її глобальними наслідками. Водночас міністри G20 за підсумками зустрічі звернулися до росії зі спільним ультиматумом. Країну-агресора закликали зняти блокаду експорту зерна з України.