У Португалії гасять масштабну лісову пожежу, багато постраждалих

У Португалії четверту добу намагаються приборкати лісові пожежі, що спалахнули в умовах спеки та посухи.

Про це повідомляє The Guardian.

З четверга, коли спалахнула пожежа, вигоріли близько 2500 гектарів території. На кінець доби у неділю було відомо про 29 постраждалих – 12 пожежників та 17 цивільних людей, у більшості – незначні ушкодження. Через загрозу евакуювали мешканців 9 селищ.

До боротьби з пожежею залучені понад 3000 вогнеборців та 60 одиниць повітряної техніки. У неділю ЄС активував спеціальну програму допомоги, щоб інші країни-члени могли відправити підтримку португальським колегам.

Через стихію прем’єр Антоніу Кошта відклав свій візит до Африки, оскільки прогнози погоди дають підстави припускати погіршення ситуації з пожежами, а президент країни скасував поїздку до США.

Країна останніми днями потерпає від «хвилі спеки», яка збережеться ще деякий час. У вівторок місцями очікують до 43 градусів за Цельсієм.

У червні 96% території Португалії вважалися зоною серйозної або вкрай серйозної посухи. Через ризик пожеж заборонили доступ у ліси, а також використання певної сільськогосподарської техніки та запуск феєрверків.

Пожежа спалахнула і в сусідній Іспанії, на південному заході країни, біля селища Ель Ронкілло. З міркувань обережності в районі займання евакуювали 30 місцевих жителів.

У Греції також тривала боротьба з пожежами, що спалахнули у лісовому масиві Схісто та в районі муніципалітету Аспропіргос на захід від Афін.

В столиці Республіки Туви (рф) Кизилі сталася пожежа на складах із будматеріалами. Вогонь охопив покрівлю приміщення площею 2,8 тис. квадратних метрів.

В Одесі на вулиці загорілося побутове сміття та автошини, попередня причина пожежі – спека.