Чи готова Росія наступати з Білорусі: експерт розповів про плани окупантів

Росія не готова зараз почати наступ на Україну з боку Білорусі. Основне завдання Кремля вийти на адмінмежі Донецької області. Але бої окупантам даються із великими складнощами, тому що багато сил вони вже поклали на Луганщині. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Віктор Ягун.

“Активність на білоруському кордоні ні про що не свідчить. Для того, щоб наступати, Росії потрібно накопичити не менше 100 тисяч людей. А те, що туди приїхав десяток машин, і скільки ж поїхало, те що вони кілька льотчиків привезли нічого не свідчить. Росія зараз отримала одну з білоруських баз у повне користування. І вони її готують, наповнюють льотчиками і технікою. Підтягнули до наших кордонів ППО, щоб заважати українським безпілотникам. Підтягнули “Іскандери”. Але угрупування, яке могло би наступати на Україну, в Білорусі не формується”, говорить Ягун.

Це звичайна військова діяльність, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Наша мета у війні, щоб рубль впав і ніколи не встав” економіст пояснив, коли стабілізується гривня

“Якщо б не було війни, ми б її навіть не помічали. Все в рамках навчань. Те, що білоруси створили угруповання чотири тисячі людей вздовж кордону, то їм треба робити такі показові дії. Так кажуть, що вони наступали б, але бояться України. А росіяни нічого не можуть пред’явити, тому що не здатні захистити те, що завоювали”, каже Ягун.

Росіяни всі сили кинули на те, щоб захопити Луганщину. Там чотири місяці просувалися, щоб взяти Сіверськодонецьк і Лисичанськ більше у них нічого не виходить, додає експерт.

“Харків росіяни не можуть зараз взяти. Як і Київ. У них просто немає сил. Вони зупинилися. У Кремля за три місяці вже мала закінчитися так звана спецоперація. Я глибоко сумніваюся, що вона завершиться і саме їх перемогою. Поки росіяни не вийдуть на адмінкордони Донецької та Луганської областей, самі не розуміють, чого хочуть досягти. Вони окопуються там, де стоять. Накопичують сили, щоб відбити наші невеликі контрдії. Основне завдання в них зараз захопити Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут”, пояснює Ягун.

На білоруському аеродромі у Мачулищах була помічена активність російської авіації. Зокрема, прилетів літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 і два Іл-76 ВКС РФ.

Загроза ракетних та авіаційних ударів з повітряного простору Республіки Білорусь досі зберігається. Щоб не допустити розвідку прикордонних з Україною районів безпілотниками, Білорусь веде радіоелектронну боротьбу.