Знайшли тисячі статуй вояків

В Північно-Західному Китаї 11 липня 1975-го виявили масове поховання 8 тис. стародавніх статуй воїнів. Теракотову армію імператора знайшли за рік до цього.

Теракотову армію знайшла група фермерів у в провінції Шеньсі. Вони копали колодязь приблизно за 1,5 кілометрах на схід від могильного кургану імператора Цінь на горі Лі. Археологи виявили найбільшу з усіх коли-небудь знайдених колекцій керамічних скульптур. Над місцем розкопок побудовали музейний комплекс. Армія була в гробниці першого імператора об’єднаного Китаю, Цінь Ши-хуан-ді. Створена у 210209 роках до н. е.

Цінь Ши Хуан-ді – перший імператор Імперії Цинь, справжнє ім’я – Ін Чжен. Він народився в 259-му році до нашої ери, прожив порівняно недовго, помер в 210 році до нашої ери. Прославився тим, що об’єднав Китай, поступово приєднуючи сусідні держави. Першим в китайській історії проголосив себе імператором, а також провів адміністративну реформу. За його правління розгорнулося масштабне будівництво доріг, уніфікація мір і ваги, була прийнята єдина грошова система.

Вірогідно, призначенням цієї армії було захистити імператора від недоброзичливих духів, які чекали його в потойбічному світі, або супроводжувати там його правління. Проте разом з імператором були поховані й справжні люди – до 70 тис. осіб. Це були люди абсолютно різного суспільного статусу – і будівельники, і вельможі, і навіть кілька принців. Деякі поховані разом із членами своїх родин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воїни теракотової армії колись мали зелені обличчя

Центральною спорудою є так званий Підземний палац. Він згадується в різних літописах і легендах, але до цих пір ще не розкопаний. З-під землі витягнули понад тисячу теракотових людських фігур, приблизно сотню коней та кілька колісниць. Загальна кількість людських фігур у гробниці становить близько 8 тисяч. Є ще 600 кінських статуй і близько сотні колісниць.

Зображення воїнів виготовлені в натуральний розмір, переважно від 175 до 200 см заввишки. Офіцери зазвичай вищі. Вони різняться за зростом, формою та зачіскою відповідно до чину. Обличчя у всіх унікальні, є різні вирази – хитрості, переляку, рішучості. Кожна така фігура – це самостійний художній витвір.

Перша виставка теракотових скульптур армії Ши-Хуанді відбулася 1 жовтня 1979-го, коли для огляду було відкрито поховальну камеру № 1.

Археологічна експедиція у Єгипті 16 лютого 1923-го розкрила вхід до гробниці фараона Тутанхамона. Представник 18-ї династії Нового царства помер 18-річним.

Розкопки 8 років вели британський археолог Говард Картер і лорд Карнарвон у Долині царів. В гробниці було багато речей для фараона. Більшість із золота та дорогоцінних каменів. По центру стояв великий саркофаг, а за ним – скарбниця. Серед єгипетських фараонів, лише гробниця Тутанхамона дійшла до наших днів неушкодженою.