Франція вважає неминучим повне відключення газу росією

Міністр економіки та фінансів Франції Брюно Ле Мер назвав найбільш вірогідним сценарієм повного припинення Москвою постачання газу до Європи.

Про це він сказав у неділю на економічному форумі в місті  Екс-ан-Прованс, повідомляє Politico. «Давайте готуватися до повного припинення постачання російського газу. Сьогодні це найбільш вірогідний варіант», – вказав Ле Мер.

Міністр зазначив, що французький уряд працює над визначенням компаній, які мають отримати пріоритетний захист у разі перебоїв із постачаннями газу. Як приклад компаній, які не повинні бути позбавлені газопостачання навіть у разі надзвичайної ситуації, Ле Мер навів великого виробника будівельних матеріалів Saint-Gobain.

Французький уряд запропонував низку заходів щодо управління можливими перебоями у постачанні газу, включно з можливістю реквізувати газові електростанції в рамках ширшої законодавчої пропозиції щодо купівельної спроможності. Законопроєкт обговорюватиметься у Національних зборах Франції наступного тижня.

Нагадаємо, незважаючи на заперечення української сторони, Канада поверне Німеччині російську газову турбіну, яку москва називає критичною для надходження природного газу до Європи. Про відповідне рішення у суботу, 9 липня, оголосив міністр природних ресурсів Джонатан Вілкінсон.

Україна виступає проти передачі Канадою турбіни компанії «Газпром» для поставок природного газу до Німеччини, оскільки цей крок суперечить санкціям стосовно рф. Крім того, це ніяк не зупинить газовий шантаж кремля.