На нардепів чекає слідча комісія – спікер

У Верховній Раді створять Тимчасову слідчу комісію, яка перевірить факти і причини відсутності в Україні народних депутатів, які виїхали після початку повномасштабної агресії Російської Федерації.

Про це заявив спікер Руслан Стефанчук, пише “Інтерфакс-Україна”.

“Найближчим часом буде ініційовано створення тимчасової слідчої комісії, яка зможе визначити всі факти їх перебування не на території України, причини цього і рекомендувати відповідні рішення до ухвалення у Верховній Раді”, заявив спікер.

Зі слів Стефанчука, ми на шляху до того, “щоб депутати, які не виконують своїх функціональних обов’язків, не мали можливості працювати в стінах українського парламенту”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їздили в Москву до Володіна: як “перевзулися” соратники Медведчука

“Якщо є такі парламентарії, щодо яких відкрито кримінальні провадження, то ми вже відкликали їх з посад у комітетах. Це, зокрема, пан Медведчук і пан Ковальов”, заявив Стефанчук.

Заробітна плата не виплачується депутатам, які не беруть участі в пленарних засіданнях або в засіданнях комітетів, сказав спікер.

Також нагадав, що довибори до Верховної Ради для обрання депутатів замість омбудсмена Дмитра Лубінця і екснардепа Вадима Новинського пройдуть після завершення воєнного стану.

Найбільший відсоток прогульників засідань парламенту серед колишньої фракції “Опозиційна платформа За життя”. Також прогульники колишні “слуги” Людмила Буймістер і Євгеній Шевченко, представники групи “Партія “За майбутнє”, мажоритарники Ігор Палиця і Степан Івахів.

До переліку потрапив і голова “Європейської солідарності” Петро Порошенко, який стабільно прогулює засідання парламенту з листопада 2019 року.

Майже два десятки депутатів пропускають засідання парламенту під час повномасштабної війни Росії проти України. Серед них Сергій і Юлія Льовочкіни, Вадим Рабінович, Вадим Столар, Наталія Королевська з ОПЗЖ.

Льовочкін після того, як вилетів 10 лютого, в Україну більше не повертався. За даними журналістів, полетів у Венецію. А його сестра Юлія в Ніццу.