Олександр Свіщов: Федерації водного поло з Польщі, Словаччини, Угорщини та інших країн прийняли українських дітей

“Зрозуміло, що зараз, коли точиться війна, змагання чемпіонатів України з водного поло серед чоловіків та жінок неможливі. Багатьох гравців фізично немає у своїх містах. До прикладу, спортсмени з Харкова служать у ЗСУ або теробороні, як і команда з Київської області. Ті, хто не служить, займаються волонтерською роботою, ходять на нічні чергування і співпрацюють із гуманітарними штабами у тому ж Львові. Складна ситуація і в жіночій Вищій лізі: їхні основні бази знаходяться у Краматорську, Харкові, Дніпрі та Києві. Переважна більшість наших дівчат виїхала за кордон”, – констатував голова федерації.

Свіщов нагадав, що в Маріуполі через обстріли загинув колишній капітан збірної України з водного поло Євген Обедінський.

“Він був не лише талановитим ватерполістом і майстром спорту, а й доброю чуйною людиною, великим життєлюбом. А його донечку лише зараз вдалося визволити з російського полону. Сумуємо і за ще одним спортсменом-ватерполістом – Олегом Голодніковим. Пам’ять про цих чудових хлопців назавжди залишиться в наших серцях”, – написав він.

Керівник федерації повідомив, що в перші тижні війни вдалося допомогти дітям та молоді евакуюватися в безпечні місця та, за можливості, продовжити тренування.

“На щастя, відгукнулося чимало федерацій: із Польщі, Словаччини, Угорщини, Литви, Німеччини, Італії, Румунії та інших держав. Вони запропонували найкращі умови для наших дітей, і юні ватерполісти досі залишаються за кордоном, де мають хороші умови для проживання та постійну можливість для активних тренувань”, – написав він.

Свіщов розповів, що організація надсилає листи до Польщі, Словаччини, Грузії та Туреччини із проханням, щоб вони заявили команду українських юніорів віком від 16 до 19 років в один зі своїх чемпіонатів.

“Дуже важливо зберегти кістяк молодих ватерполістів, які в майбутньому стануть основними гравцями збірної України. А нещодавно жіноча збірна з водного поло U-19 дуже непогано показала себе на чемпіонаті Європи в Ізраїлі: підопічні Олександри Мироненко в Нетаньї здобули переконливу перемогу над британською збірною з рахунком 13:8. Попри всю складність підготовки і брак повноцінного циклу тренувань наші дівчата показують себе під час цього чемпіонату дуже достойно. Незалежно від результатів, вони вже справжні молодці!” – переконаний він.

Також голова федерації зазначив, що українська чоловіча збірна, студенти Львівського університету фізичної культури поїдуть на студентську універсіаду в польському Лодзі, також за участю українських спортсменів у Греції відбудеться чемпіонат світу серед ватерполістів віком до 16 років.

“Війна триває, і це позначилося на всіх областях в Україні, у тому числі й на спорті, зокрема ватерполо. У Харкові та Маріуполі, де були сильні ватерпольні школи, зруйновані басейни, і наразі розвиток водного поло у цих містах утруднений або навіть неможливий. Але я дивлюся в майбутнє з оптимізмом. Ми обов’язково переможемо, відновимо наші міста, спортивну інфраструктуру. Збудуємо сучасні спортивні комплекси, оснащені басейнами і виведемо українське водне поло на новий рівень. Про українських ватерполістів почує весь світ!” – написав Олександр Свіщов.