Екс-міністр фінансів Британії мітить на крісло прем’єра

Колишній британський міністр фінансів Ріші Сунак офіційно висунув свою кандидатуру на пост нового лідера консерваторів та прем’єр-міністра країни.

Про це він повідомив у своєму Twitter.

«Я збираюся стати наступним лідером Консервативної партії і вашим прем’єр-міністром. Давайте відновимо довіру, відновимо економіку і возз’єднаємо країну», – зазначив він.

Ріші Сунак (англ. Rishi Sunak, нар. 12 травня 1980) – британський політик, Канцлер скарбниці з 13 лютого 2020 до 5 липня 2022 року. Член Консервативної партії, раніше був головним секретарем скарбниці з липня 2019 року до лютого 2020 року. Депутат парламенту (Річмонд, штат Йорк) у Північному Йоркширі з 2015 року.

Народився в Саутгемптоні в родині панджабі-індуїстських батьків, які емігрували зі Східної Африки, здобув освіту у Вінчестерському коледжі. Вивчав філософію, політику та економіку в коледжі Лінкольна, Оксфорд, а згодом здобув ступінь MBA у Стенфордському університеті як стипендіат Фулбрайта. Навчаючись у Стенфорді, він познайомився зі своєю майбутньою дружиною Акшатою Мерті, дочкою індійського бізнесмена-мільярдера Н. Р. Нараяни Мерті. Закінчивши навчання, працював у Goldman Sachs, а згодом партнером у фірмах хедж-фондів The Children’s Investment Fund Management та Theleme Partners.

Подав у відставку з посади Канцлера скарбниці 5 липня 2022 року, заявивши, що британське суспільство очікує від уряду «правильної, компетентної і серйозної роботи», а його погляди з прем’єр-міністром Бориса Джонсона «занадто різняться». Одночасно з ним, подав у відставку і міністр охорони здоров’я Саджид Джавід.

Новим Канцлером скарбниці призначили Надхіма Захаві.

Нагадаємо, Сунак був одним з перших міністрів в уряді Бориса Джонсона, який 7 липня пішов у відставку з поста лідера Консервативної партії та прем’єр-міністра Великої Британії, на тлі чергового скандалу в рядах консерваторів.

Причиною невдоволення Консервативної партії стали неправдиві заяви Даунінг-стріт щодо колишнього заступника парламентського організатора Кріса Пінчера, якого звинувачують у домаганнях до двох колег. Канцелярія Джонсона стверджувала, що прем’єр не знав про цей інцидент і тому підтримав повторне призначення Пінчера у 2022 році. Однак пізніше, глава уряду був змушений визнати, що це не так.

Борис Джонсон буде залишатися на посаді до осені: спочатку консерватори оберуть нового главу, а нового прем’єра обиратимуть на з’їзді партії у жовтні.

Уже відомо про кількох претендентів на прем’єрську посаду. Серед них міністр закордонних справ Ліз Трасс і міністр оборони Бен Воллес.

Перед тим, як Джонсон ухвалив остаточне рішення, у відставку подали понад 50 членів британського уряду.