На росії відправили за ґрати трьох кримських татар, МЗС відреагувало

В росії незаконно засудили до позбавлення волі трьох громадян України, які є також й представниками кримськотатарського народу.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ.

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив:

  • Ісмета Ібрагімова на 19 років позбавлення волі;
  • Олега Федорова на 13 років позбавлення волі;
  • Ернеста Ібрагімова на 13 років позбавлення волі.

«Ці судові рішення є черговим підтвердженням агресивної політики росії, спрямованої на знищення кримських татар та їхньої ідентичності», – пише пресслужба МЗС.

Ісмета Ібрагімова затримали ще у липні 2020 року, а Олега Федорова та Ернеста Ібрагімова – у лютому 2021 року після масових обшуків у їх помешканнях. Після цього їх незаконно перемістили до Росії й безпідставно звинуватили в нібито «участі у діяльності терористичної організації» «Хізб ут-Тахрір».

«За роки тимчасової окупації Криму за звинуваченнями у причетності до «Хізб ут-Тахрір» заарештовано вже понад 90 осіб, більшість з яких – кримські татари», – додає прес-служба МЗС.

Міністерство закордонних справ України закликає росію скасувати рішення й звільнити усіх незаконно утримуваних українців, а також припинити політичні переслідування й репресії.

Нагадаємо, 1 листопада 2021 року біля суду в Сімферополі російські силовики затримали 19 кримських татар, зокрема жінок. Затримані прийшли на засідання до «суду» у справі Хізб ут-Тахрір.

23 листопада 2021 у тимчасово окупованому Сімферополі «поліцейські» затримали понад 30 кримських татар. Вони зібралися біля спецприймальника, аби зустріти адвоката Едема Семедляєва, що відбував адміністративний арешт.

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактами незаконного позбавлення волі кримських татар на тимчасово окупованому півострові.