Дали сім років колонії: у Росії кинули за ґрати депутата, який виступив проти війни

У країні-агресорці Російській Федерації ув’язнили муніципального депутата Олексія Горінова на сім років. Його засудили за поширену інформацію про дії російських загарбників на території України.

Горінова обвинуватили в змові з іншими політиками й організованому публічному виступі в мережі проти так званої “спецоперації Росії в Україні”. Це перший вирок у РФ за новою статтею. 7 липня депутата засудили до семи років колонії, зазначає Baza.

“Горінов отримав сім років за те, що на засіданні депутатів, яке відбулося 15 березня, він заявив про неприпустимість розважального дозвілля для москвичів, так як “на території сусідньої суверенної держави ведуться бойові дії”. Запис засідання оприлюднили в інтернеті, тому слідчий комітет вбачав у діях депутатів “публічне поширення завідомо неправдивої інформації”, йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська пропагандистка Овсяннікова виконує завдання Кремля – Центр протидії дезінформації

Кримінальну справу розслідували п’ять днів. Разом з Горіновим обвинуваченою у цій кримінальній справі стала його колега з муніципалітету Олена Котьоночкіна. Вона поїхала із Росії.

За версією слідства, під час засідання ради депутатів Красносільського округу Москви Горінов та Котьоночкіна називали війну в Україні “війною”, а не “спеціальною операцією” і говорили про загибель українських дітей.

Олексій Горінов перебуває у СІЗО з кінця квітня. Кримінальну справу стосовно нього порушили за новою статтею Кримінального кодексу РФ (публічне поширення явно неправдивої інформації про використання збройних Сил Російської Федерації). Горінова обвинуватили у поширенні “фейків” групою осіб із використанням службового становища та за мотивами ненависті чи ворожнечі.

Сам Горінов на дебатах заявив: “Я вважаю, що Росія вичерпала свій ліміт на війни ще у XX столітті. Проте наше сьогодення це Буча, Ірпінь, Гостомель… П’ять місяців Росія веде військові дії, сором’язливо називаючи їх “спеціальною операцією”. Нам обіцяють перемогу та славу. Чому ж чимала частина моїх співгромадян відчуває сором і провину. Чому у нашої країни з’явилося стільки недругів? Можливо, з нами щось не так?”