Німеччина приєднається до військової місії ЄС в Боснії через загрозу росії

Через спроби росії дестабілізувати Боснію та Герцеговину Бундестаг проголосує за приєднання до військової місії ЄС у країні – операції «Алтея».

Про це повідомило видання Euractiv.

Німеччина має намір приєднатися до місії ЄС і направити до Боснії до 50 солдатів. Причина – зусилля сербської частини Боснії та Герцеговини, Республіки Сербської, з відокремлення від країни, що викликають занепокоєння уряду Німеччини.

«Німецька сторона хотіла б помітно посилити EUFOR (місію ЄС. – Ред.) через майбутні вибори в Боснії та Герцеговині. Тому що загалом ситуація вже була дуже ризикованою останніми місяцями», –  зазначив Андреас Вітковський, старший науковий співробітник Центру міжнародних миротворчих операцій у Берліні.

Через війну в Україні та конфронтацію між Заходом і росією існує небезпека того, що кремль може використати ситуацію, що склалася, «як каталізатор для подальшої дестабілізації Боснії та Герцеговини», йдеться в проєкті рішення німецького парламенту.

Однак майбутнє місії ЄС наразі є невизначеним. Її мандат має продовжити Рада Безпеки ООН уже у листопаді, а це означає, що росія може накласти вето.

Читайте також: 

Німецький канцлер Олаф Шольц розглядає можливість купівлі Залізного купола для Німеччини.

Німеччина готова надати Україні довгострокові гарантії безпеки. Наразі їхні деталі обговорюються в рамках «Групи семи» (G7).