NASA запускає зонди, щоб зʼясувати можливість життя на Альфі Центавра

NASA у липні запускає дві ракети-зонди з Австралії для оцінки умов придатності для життя біля Альфи Центавра, найближчих зірок до Землі. Про це повідомляє Space.com.

Зонди мають оцінити вплив ультрафіолетового випромінювання від зірок системи Альфа Центавра на потенційне життя на планетах, що обертаються навколо них. Дослідження також допоможе зʼясувати, чи є Сонце «нормальною» зіркою.

Альфа Центавра, що розташована у 4,3 світлових років від Землі, складається з двох головних зірок, Альфа Центавра A й Альфа Центавра B (які утворюють подвійну пару), а також третьої зірки, Проксими Центавра. Хоча поки точно не ідентифіковано жодної планети біля Альфи Центавра A або B, ультрафіолетове випромінювання від пари зірок може мати значний вплив на життя.

Певна кількість ультрафіолету може розщепити прості органічні молекули, такі як метан, спонукаючи молекулярні фрагменти до перетворення у складніші молекули, необхідні для життя. З іншого боку, надто багато ультрафіолету може роз’єднати водяну пару, через що сонячний вітер вилучає її з атмосфери планети, залишаючи планету сухою та безплідною, як нині Марс.

Зонд SISTINE (суборбітальний спектрограф зображень для опромінення перехідної області від сусідніх головних зірок екзопланети) стартував 6 липня з космічного центру Арнем на півночі Австралії. Другий зонд, DEUCE (двоканальний експеримент екстремального ультрафіолетового континууму) стартує 12 липня.

Зонди літають за параболічною траєкторією, проводячи в космосі приблизно 20 хвилин, перш ніж знову увійти в атмосферу.

Місії запускають з південної півкулі, тому що систему Альфа Центавра майже не видно у північній півкулі.

Читайте також: 

В Національному управлінні з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) заявили, що відновили зв’язок з супутником CAPSTONE. Наразі супутник прямує до Місяця.

Раніше космічне агенство NASA втратило два з шести малих супутників, призначених для стеження за змінами клімату.

Американська компанія SpaceX, яка належить мільярдеру Ілону Маску, запустила у космос комунікаційний супутник Nilesat 301. Запуск відбувся у штаті Флорида.