Треба платити росіянам: Гайдай розказав, як можна виїхати з окупації

Виїхати з окупованих територій Луганської області важко, але можливо.

Єдина можливість евакуюватися виїхати до Росії, а звідти в Грузію або іншу країну. Про це заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

“Хоча на блокпостах окупанти торгують проходом. Беруть гроші і пропускають в будь-який напрямок. Все залежить від ціни питання”, каже.

Додає, що Луганська область не окупована повністю. Проте міністр оборони Росії Сергій Шойгу вже відзвітував про вихід на адміністративні кордони області.

“Зараз точаться бої на околицях Луганської області. Буквально на одному-двох населених пунктах. Але навіть якщо 100 квадратних метрва області залишаться і на них будуть вмирати російські загарбники, це означає, що Луганщина тримається”, каже він.

Гайдай додає, що “оперативної паузи” від росіян немає. Обстріли не зменшуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сіверськодонецьку розікрали все. В місті гуманітарна катастрофа Гайдай

“Вони постійно намагаються просуватися вперед. Кидають нові підрозділи, особливо танкові. Ця заява про оперативну паузу зроблена після того, як протягом тижня наші військові знищували склади з боєкомплектами. Можливо, вони розуміють, що будуть логістичні проблеми, тому заздалегідь говорять, що буде якась “оперативна пауза”, пояснює.

Росіяни намагаються знищити український освітній процес. З початку окупації заглушили весь мобільний зв’язок і поставили свої ретранслятори. Крім цього, повністю знищують всю українську літературу.

“Там, де проходили бойові дії, російська армія на 100 відсотків знищила всю критичну інфраструктуру. Це вода, газ, електрика, каналізація. Все вщент зруйновано. Я не уявляю, яким чином вони зможуть підготувати міста до зимового періоду”, каже.

Додає, що в Сіверськодонецьку 90% будинків пошкоджені. З них 70% не підлягають відновленню.

У тимчасово захопленому окупантами Сіверськодонецьку Луганської області залишаються майже 8 тис. жителів. Декого з них депортували на окуповані території. Окупанти оголосили полювання на проукраїнське населення. У їхніх оселях мародерствують під виглядом обшуків. В місті з’явилися партизани. Вони розклеїли листівки-послання до російських окупантів.