На Дніпропетровщині затримали колаборанта, який заробляв на продажу інформації окупантам

Правоохоронці повідомили про підозру мешканцю Запорізької області, який став на Дніпропетровщині корегувальником вогню російсько-окупаційних військ.

За даними Офісу генерального прокурора, у період з лютого по червень 2022 року чоловік за обіцяні гроші систематично передавав представникам рф за допомогою месенджерів Viber та Telegram заборонену для поширення інформацію.

Йдеться про розташування об’єктів критичної інфраструктури, військових об’єктів, особового складу та позицій Збройних сил України, переміщення військової техніки на території міста Запоріжжя та Дніпропетровської області.

Також чоловік надавав інформацію стосовно результатів уже здійснених обстрілів таких об’єктів. Отримані дані окупанти використовували для планування первинних та повторних ракетних обстрілів.

Чоловіка викрили у Нікопольському районі на Дніпропетровщині. Під час огляду у нього виявили та вилучили мобільний телефон, через який він надсилав дані щодо обʼєктів.

Правоохоронці відкрили справу за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. Покарання передбачає позбавлення волі на строк 15 років або довічно, з конфіскацію майна. Підозрюваному суд обрав запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Тим часом, поліція створила спеціальну базу «Блок-пост», за якою перевіряють диверсантів і колаборантів. До реєстру потрапили вже 2 млн осіб.

Раніше ми писали, що у селищі Кирилівка Запорізької області його самопроголошена «голова», сумнозвісна колаборантка Катерина Уманець, наказала окупантам збирати данину серед містян.

Також ми повідомляли, що з російськими окупантами почав співпрацювати голова Балаклійської територіальної громади (Харківська область) Іван Столбовий, і тепер йому загрожує довічне ув’язнення за державну зраду.