Туреччина купляє у РФ крадене українське зерно – “Схеми”

Російські окупанти вивозять українське зерно з Криму до турецьких портів.

Судна регулярно заходять у порт окупованого Севастополя, завантажуються звезеним з тимчасово окупованих територій зерном через термінал “Авліта”, а розвантажуються в турецьких портах, йдеться у розслідуванні проєкту “Схеми”.

Окупанти вимикають радари на суднах, однак вони регулярно потрапляють на знімки з супутника.

Попри запевнення турецької влади у тому, що вони не визнають Крим російським і не купують крадене українське зерно з окупованих територій, супутникові знімки, які публікують розслідувачі, доводять, що Росія системно вивозить через Крим українське зерно в Туреччину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Маріуполя до Сирії: розказали схему перевезення краденого зерна

Одне з таких суден “Михайло Ненашев” під російським прапором. Журналісти мають докази щонайменше трьох його рейсів з порту в Криму до портів Туреччини.

Інше сирійське судно Finikia супутник показав в “Авліті” 20 квітня. Наступного дня воно вийшло у море завантаженим та зʼявилося на радарах. 29 квітня у турецькому Немруті Finikia розвантажило зерно. Судно знов вимкнуло радари 10 травня, а 13 травня його зафіксував супутник у кримському терміналі. Балкер завантажився зерном, і прибув у турецький Іскендерун 24 травня.

1 липня стало відомо, що корабель із українським зерном, викраденим у тимчасово захопленому російськими окупантами Бердянську, зайшов до порту в Туреччині Карасу. Його там заарештували за запитом української сторони.

Президент України Володимир Зеленський вимагає гарантії безпеки не тільки від Російської Федерації. Гарантії потрібні для запуску “зернового коридору” через Чорне море.