Три етапи і $750 млрд – Шмигаль розповів, як проходитиме післявоєнне відновлення України

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що план відновлення України складається з трьох ключових етапів.

Після перемоги у війні необхідно буде реалізувати тисячі проєктів із відбудови. Про це він розповів у виступі на Конференції з питань відновлення України у швейцарському місті Лугано, який транслювали на YouTube-каналі Кабміну.

“Перший це відновлювати тут і зараз те, що можливо і що є критичним для життя людей… Друга частина це швидке відновлення, оскільки кількість зруйнованих об’єктів навіть базової інфраструктури величезна”, зазначив Шмигаль.

За його словами, під час другого етапу відбуватиметься ремонт шкіл, лікарень, а також будівництво тимчасового житла та повернення життя у зруйновані міста і громади.

На третьому етапі розпочнеться довгострокова трансформація, що стосується всіх сфер, починаючи від освіти та медицини і до “зеленого переходу” та нового військово-промислового комплексу. Основа відновлення України це люди, економіка та інфраструктура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швейцарія підписала угоду щодо інвестицій у “зелене” відновлення України

Він підкреслив, що для здійснення всіх трьох етапів відновлення України знадобиться $750 млрд.

Прем’єр наголосив, що Національна рада з відновлення України розробила 24 томи напрацювань. Упродовж шести тижнів понад 3 тис. українських та міжнародних експертів, посадовців, парламентаріїв напрацювали “тисячі сторінок бачення, яку країну ми будуємо і як будемо відновлювати Україну”.

Він також заявив, що платформа відновлення України “Об’єднані в захисті об’єднані у відновленні” складатиметься з трьох рівнів.

“Перший high level рівень, де будуть представлені лідери держав де буде борд, що визначатиме стратегічні напрями та візію. Другий рівень це спільна координаційна група, яка складатиметься з керівників виконавчої влади та decision мейкерів з України, США, Британії, Польщі, інших країн-партнерів, які сьогодні з нами”, розповів Шмигаль.

Третій рівень складатимуть тематичні групи за галузевими напрямками.

У понеділок, 4 червня, у швейцарському місті Лугано стартувала Конференція з відновлення України. У ній беруть участь 20 міжнародних організацій та 40 держав. Конференція триватиме до 5 червня включно.

Захід відкрив президент України Володимир Зеленський. Він виступив зі зверненням, в якому розповів про агресію Росії, наслідки повномасштабного вторгнення та про відбудову країни після перемоги над ворогом.