Вперше заарештували корабель із краденим зерном

За запитом України Туреччина затримала корабель із краденим зерном.

Очікується арешт судна, каже посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі телемарафону.

“Зараз тривають міжвідомчі консультації стосовно того, як задовольнити вимогу від Генеральної прокуратури про те, щоб це судно заарештували і притягнули до відповідальності всіх, хто був причетний до вивезення цього зерна”, пояснив він.

Ця ситуація є прецедентом, бо Росія передала документи, оформлені з окупованого порту. Окупанти намагаються прикрити злочин як дію гуманітарного характеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Маріуполя до Сирії: розказали схему перевезення краденого зерна

“Нічого спільного це не має з правдою, це крадіжка, це спроба розпочати вивіз зерна із безпосередньо окупованих територій, спроба вбити клин між Україною та Туреччиною, щоб пересварити наші два народи”, сказав Боднар.

Україна повідомила Туреччині про злочин ще в четвер. Міністри обговорили ситуацію.

“Зараз ми чекаємо на рішення турецької сторони, що насправді буде. В п’ятницю нам повідомили, що судно затримане, ми очікуємо його арешту”, підкреслив посол.

1 липня стало відомо, що корабель із українським зерном, викраденим у тимчасово захопленому російськими окупантами Бердянську, зайшов до порту в Туреччині Карасу.

У квітні росіяни намагалися продати крадене в Україні зерно в Єгипті.

У травні країна-агресорка РФ могла незаконно вивезти з тимчасово окупованих територій України понад 180 тис. т українського зерна вартістю понад 2 млрд грн, з’ясували журналісти.