Міноборони прокоментувало чутки про обмеження на виїзд жінок через мобілізацію

Чутки про мобілізацію жінок в Україні, через що їм заборонять виїзд за кордон – це фейк, запущений у російському медіапросторі.

Про це повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

За її словами, з 24 лютого жодної жінки примусово в Україні не мобілізували, як власне і до того – з 2014 року. В ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок.

«Жодних обмежень, пов’язаних з мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає і станом на зараз такі обмеження не плануються», – сказала Маляр.

Тим часом, у Раді зареєстровано законопроект, який дозволяє виїзд за кордон чоловікам, що мають там власність чи бізнес.

На початку червня Міноборони оприлюднило список тих, хто не підлягає мобілізації.

Також у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується законодавчо закріпити заборону чоловікам виїжджати за кордон під час воєнного стану за винятком осіб, які визначає уряд, та тих, хто мають право на відстрочку.

Нагадаємо, чоловіки призовного віку не зможуть виїхати за межі України, поки триває війна з РФ. Утім, рішення про скасування чи послаблення цієї заборони залежатиме від позиції військових.

З початку широкомасштабного вторгнення рф прикордонники затримали 2800 чоловіків, які спробували незаконно перетнути межі України. Також траплялися випадки, коли чоловіки намагалися виїхати за підробленими документами.