Глава Кривого Рогу оголосив «м’яку українізацію» міста

У Кривому Розі заохочуватимуть городян переходити на українську мову.

Про це повідомив керівник Військової адміністрації Кривого Рогу у Facebook. Він закликав містян переходити на українську, оскільки під час захисту держави варто враховувати не тільки військовий фронт, а й культурний.

Зокрема з 1 липня Військова адміністрація організувала в кожному районі міста мовні клуби «Спілкуймося українською». А для тих, кому зручніше опанувати українську в онлайн режимі, розпочалися онлайн-курси «Говоримо українською правильно». Курси триватимуть два місяці. Відкриті мовні клуби «Спілкуймося українською» проводитимуть щосереди та щосуботи. Навчання передбачатиме теоретичну частину, наприклад, як ставити наголос, які слова доцільно використовувати у тих чи інших випадках, як відійти від суржику, як написати заяву, автобіографію тощо. Практичну частину буде присвячено культурі мовлення.

До клубів будуть запрошувати спікерів, зокрема молодих криворізьких митців. У такий спосіб ВА планує популяризувати творчість земляків – поетів, письменників, художників тощо.

Також представники бібліотеки розповідатимуть про літературні новинки. Учасникам занять дозволено брати книги, щоб прочитати їх вдома, або скористуватися онлайн-форматом читання. Щодо останнього посилання надаватимуть бібліотекарі.

Єднання українського суспільства на тлі війни з російським агресором вплинуло і на ставлення до статусу мови. Сьогодні абсолютна більшість (83%) – за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні.

На Житомирщині діти у школах більше не будуть вивчати російську мову. Також міська влада планує запустити мовні табори для дітей.