Родини захисників Азовсталі розповіли про обмін полоненими

Родини захисників Азовсталі були на першому обміні військовополоненими, які захищали Маріуполь.

Багато хто з них не зможе обняти кохану, тому що у них немає рук. Деякі не зможуть бігати з дітьми, бо не мають ніг. Всім захисникам потрібна якісна медична допомога, розповіла під час брифінгу 4 липня сестра в.о. командира 36-ї бригади морської піхоти Сергія Волинського Тетяна Харько, передає Gazeta.ua.

“Асоціація провела значну роботу і ми були присутні на обміні військовополоненими. Кожен, хто повернувся, тяжко поранений. Але в кожного з них лишилося надійне, непереможне серце, яке зараз потребує любові та серйозної медичної допомоги. Всі хлопці дуже схудлі, вони проходять лікування у госпіталях. Поки що ми утримуємося від коментарів про умови перебування у полоні, аби не ставити під удар тих захисників, які залишилися в руках ворога”, сказала вона.

Сестра військовослужбовця закликала журналістів та громадськість утриматися від тиску на звільнених. Адже їм потрібне тривале відновлення. В тому числі і психологічне.

Марина Кравцова, дружина командира загону “Ведмеді”, повідомила, що востаннє з чоловіком вона говорила перед виходом з Азовсталі. А зараз надходить інформація, що підрозділ її чоловіка засудять до смертної кари.

“На тих фото, що я побачила пізніше, мені важко було його впізнати, бо він дуже схуд. І важко уявити, що вони зараз переживають. Вустами наших хлопців зараз говорить ворог. З ворожих джерел є інформація, що підрозділ “Ведмеді” перебуває окремо від усіх інших полонених. Є інформація, що саме цей підрозділ буде засуджено до смертної кари так званим ДНР. Я не розумію, як у ХХІ столітті ніким не визнана республіка може судити людей, які захищали свою землю? Ми закликаємо міжнародну спільноту вплинути на агресора”, сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “У всіх сльози на очах” в МВС показали подружжя нацгвардійців, яких повернули з полону РФ

Крім того, родини полонених вимагають, щоб до наших захисників допустили Червоний хрест. А також застосовували норми міжнародного права, щоб всі могли дізнатися долю рідних.

Катерина Прокопенко, дружина командира полку “Азов” Дениса Прокопенка, підкреслила, що ця війна війна двох світів, а не країн.

“Ворог не дотримується жодних правил, він цинічний. Я боюся, що якщо ми всі мовчатимемо і покладатимемося лише на тиху дипломатію ми програємо. Ми повинні виграти цю битву за захисників Азовсталі. Їм обіцяли, коли вони залишали завод у Маріуполі, що будуть дотримані всі правила Женевської конвенції. Ми просимо всі міжнародні організації нарешті почати працювати, а не боятися агресора”, закликала жінка.

Катерина Прокопенко розповіла, що проводяться активні медіакампанії для підтримки полонених бійців та прискорення їхнього повернення додому. Нещодавно запрацював фонд, який має на меті підтримати родини загиблих та полонених бійців.

Родини захисників Азовсталі закликають ЗМІ, суспільство та міжнародну спільноту продовжувати підтримку аж до повернення всіх із полону.

29 червня відбувся наймасштабніший обмін військовополоненими між Україною та Росією від 24 лютого. В Україну повернулися 144 її захисники.

Зі 144 звільнених 17 прикордонників і 95 оборонців Азовсталі. Серед останніх 43 військовослужбовці полку “Азов”. Найстаршому звільненому захиснику 65 років, а наймолодшому 19. Більшість із визволених військових мають поранення. Дехто пересувається на милицях або на інвалідних візках.

Визволений воїн Геннадій Сабідієв закликав українську владу докласти максиму зусиль, щоб забрати з полону всіх. Воїн переконаний, що “ми виграємо цю війну”.