Зростання цін на харчові продукти у США та Єврозоні: проінфляційні чинники і прогноз

Інфляція цін на харчові продукти у травні досягла 10,1% у США, у Єврозоні – 8,9%. Наприклад, споживчі ціни в Іспанії у червні зросли на 10,2% у річному вираженні після зростання на 8,7% за попередній місяць.

Вищі темпи інфляції Єврозони, обумовлені зокрема вищими темпами зростанням цін на пшеницю, жири та олії, товари, що постраждали від війни росії проти України.

Ми вирішили висвітлити зростання продовольчих цін у провідних економіках світу, що характеризує тенденції та проінфляційні чинники.

Продуктова інфляція провідних економік світу

Річна інфляція цін на харчові продукти у США в травні досягла 10,1%, тоді як аналогічний показник у Єврозоні становив 8,9%.

Про це повідомляє G&P Global.

Попри показники в 10,1% та 8,9%, які, на перший погляд, схиляють до думки, що інфляція цін на харчові продукти наближається до однакових рівнів у США та Європі, достеменний аналіз показує дві різні картини інфляції з обох боків Атлантики.

Інфляція ширша у США, у Єврозоні більше залежить від сировинних товарів.

У США ціни на продовольство зростали упродовж тривалішого періоду, чому сприяло швидше відновлення економіки після пандемії COVID-19. Ціни на харчові продукти в США також зростали ширше за категоріями, що свідчить про загальний інфляційний тиск економіки. У лютому до стрибка цін, викликаного війною в Україні, інфляція цін на харчові продукти в США вже була на рівні 7,9%, тоді як у єврозоні цей показник становив 4,8%.

У Європі спостерігається ширша невідповідність в інфляції цін на харчові продукти за категоріями з більшим тиском на товари, на які безпосередньо вплинула війна в Україні. Аналітики також указують на нижчий рівень базової інфляції (рівень інфляції без урахування харчових продуктів та енергоносіїв) у Європі. Це вказує на проінфляційні фактори, обумовлені недавнім тиском на ціни продовольчих товарів та енергоносіїв. У травні базова інфляція в Єврозоні становила 3,8% проти 6% у США.

Примітно, що базова інфляція США сповільнилася з 6,2% у квітні до 6% у травні. У Єврозоні базова інфляція продовжила зростання з 3,5% у квітні до 3,8% у травні.

Федеральна резервна система США підвищила відсоткові ставки на пів відсотка у травні та ще на три чверті відсотка у червні.  Уповільнення базової інфляції у США, а також падіння цін на сировинні товари у червні можуть бути раннім індикатором того, що ці кроки починають давати результати. Європейський центральний банк (ЄЦБ) заявив, що підвищить процентні ставки у липні вперше з 2011 року. Наразі невідомо, чи це матиме аналогічний вплив на інфляцію в Єврозоні.

Інфляція на ціни продовольчих товарів: ціни на пшеницю, жири та олії вищі в Європі

Війна в Україні призвела до зростання світових цін на різні товари, особливо на пшеницю та олії. Вплив ціни на пшеницю можна побачити у темпах інфляції на хліб; ціни у травні зареєстрували річний рівень інфляції 8,7% у США та 10,3% у Єврозоні.

Інфляція була різкішою для рослинних олій та інших жирів. У Єврозоні річний рівень інфляції за жирами та оліями у травні становив 26,8%, а в США річний рівень інфляції за жирами та оліями склав 16,9%. Аналогічні темпи інфляції спостерігалися і для вершкового масла, ціни на яке вже були підвищені в Європі через високі ціни на молочні продукти. Річний рівень інфляції Єврозони на вершкове масло у травні становив 25,1%, тоді як у США цей показник становив 15,9%.

Більш висока продовольча інфляція США для більшості інших категорій.

У США річні темпи інфляції у травні по м’ясу (12,3%), яйцям (32,2%), молочним продуктам (11,8%), а також фруктам та овочам (8,2%) були вищими, ніж порівняні показники у єврозоні з м’яса (10,1%). %), молоко, сир та яйця (9,9%), фрукти (3,9%) та овочі (7,4%).

Інфляція в США зростала швидше і довше, ніж у єврозоні, через відмінності у відновленні економіки після пандемії COVID-19. Однак, як згадувалося раніше, є деякі ознаки того, що інфляція США починає сповільнюватися. Інфляція цін на м’ясо у травні становила 12,3% у порівнянні з 14%, зафіксованими у лютому.

У Європі ціни на м’ясо в останні місяці різко зросли через високі ціни на корми, скорочення поставок і попит, що зростає, після зняття обмежень на блокування, що залишаються. Ціни на м’ясо в єврозоні зафіксували річний рівень інфляції 10,1% у травні проти 3,4% у лютому.

У категорії м’яса найвищі темпи зростання цін у травні були на птицю, оскільки та США, і Європа стикаються із постійними проблемами, пов’язаними з високопатогенним пташиним грипом (ВППГ). Інфляція цін на птицю у травні склала 16,6% у США та 15,3% у Єврозоні.

На виробництво яєць також вплинув HPAI, хоча в США цей вплив був серйознішим. У травні ціни на яйця зареєстрували річний рівень інфляції 17,9% у єврозоні та 32,2% у США.

Таблиця 1 – Річні темпи інфляції, травень 2022

 

Джерело: Бюро трудової статистики США; Європейський центральний банк, IHS Markit

Як бачимо, інфляція вища за ціни на електроенергію в Європі, вища за ціни на бензин і дизельне паливо в США.

Подібно до проблем з пшеницею та рослинними оліями, ціни на енергоносії зросли в усьому світі, але Європа зіткнулася з більш серйозними наслідками через більшу економічну залежність від росії. У травні ціни на газ зареєстрували річний рівень інфляції у єврозоні на рівні 52,9%. У ціна комунального (трубопровідного) газу мала річний рівень інфляції 30,2%. Ціни на електроенергію у травні зафіксували річний рівень інфляції 31,9% у Єврозоні та 12% у США.

Проте США зіткнулися з різкішим зростанням цін на автомобільне паливо. У травні рівень інфляції на моторні палива (включаючи бензин, а також дизельне паливо) становив 49,1%.

Для порівняння, у Єврозоні річний рівень інфляції у травні становив 37,5% для дизельного палива та 28,6% для бензину/бензину.

Прогноз зростання цін та факторів

У 2021 році голова Федеральної резервної системи США Джером Пауелл та інші офіційні особи ФРС заявили, що зростання інфляції носить «тимчасовий характер», викликане проблемами, що зберігаються з боку пропозиції через пандемію COVID-19 і стійким споживчим попитом. Використання слова «тимчасовий» викликало критику, оскільки інфляція продовжувала зростати, і зрештою Пауелл сказав, що «пора відмовитися від цього слова» у листопаді 2021 року.

Вузькі місця в ланцюжках постачання, зростання споживання товарів (замість послуг), агресивні фіскальні стимули у США та війна в Україні — все це сприяло глобальній інфляції. Хоча інфляція більше не може бути «тимчасовою», фактори, що викликають інфляцію, нерівномірно впливають у глобальному масштабі на регіони та товари. Наразі центральні банки по обидва боки Атлантики розглядають або вже вживають заходів щодо боротьби з інфляцією.

Залишається відкритим питання, чи можуть дії центрального банку подолати волатильність пропозиції. Агустін Карстенс, генеральний менеджер парасолькового органу центрального банку, Банку міжнародних розрахунків (BIS), заявив, що «вкорінення» інфляції залежатиме від того, наскільки швидко діятимуть центральні банки та «наскільки ці шоки постійні».

Так само Міністерство сільського господарства США заявило у своєму останньому прогнозі цін на продовольство, що інфляція в майбутньому залежатиме від чистого впливу між підвищувальним ціновим тиском через війну в Україні та знижувальним ціновим тиском через посилення грошово-кредитної політики. Наразі Міністерство сільського господарства США прогнозує інфляцію цін на харчові продукти у США у 2022 році на рівні від 7,5 до 8,5%.

На цей час підвищення процентних ставок у США, мабуть, призвело до зниження інфляційних очікувань на товарних ринках, що призвело до падіння цін на сировинні товари. Якщо це збережеться, очікується, що це призведе до зниження витрат на ресурси, що вводяться, і, зрештою, до споживчих цін.

Якщо нижчі ціни на сировинні товари не підтримуватимуться, це буде серйозним ризиком для відстеження в майбутньому, особливо для компаній, які більшою мірою пов’язані з продовольчим та енергетичним секторами. Цей сценарій може означати уповільнення економіки через посилення грошово-кредитної політики поряд із постійно високими цінами на сировинні товари та витратами на виробництво через проблеми з боку пропозиції.

Раніше повідомляли, у травні інфляція у США прискорилася до 8,6% р/р — це максимальні темпи зростання з кінця 1981 року.

Нагадаємо, інфляція у Великій Британії зросла до 9,1% у порівнянні з 9% у квітні — це є найвищим показником за останні 40 років. Востаннє зростання цін перевищувало це значення у 1982 році. Інфляція в Канаді майже досягла 7,7%, рекорд з 1983 року.