Всесвітньо відому скульптуру продали на підтримку України – що відомо

Скульптуру одного з найдорожчих митців сучасності Джеффа Кунса “Мавпа з повітряних куль” передали новому власнику. З 14 червня до 3 липня 2022 року робота експонувалася на площі Сент-Джеймс поряд зі штаб-квартирою аукціону Christie’s в Лондоні. Експозиція, зокрема, привертала увагу до ситуації в Україні. Наприкінці червня скульптура стала лотом на аукціоні її продали за $11,5 млн. Колишні власники Віктор та Олена Пінчуки спрямують кошти на допомогу тим, хто постраждав від війни Росії проти України.

Gazeta.ua розповість, що відомо про скульптуру, яка вкотре привернула увагу до війни в Україні та за скільки продали інші відомі роботи американського митця.

Серед його скульптур “надувні” іграшки, квіти, статуетки, тварини, виконані з металу, найбільша в світі статуя з живих квітів та інші.

Мавпа з повітряних куль

Мавпа з повітряних куль пурпурна одна з пʼяти версій “Мавп”. Кунс зробив їх із полірованої нержавіючої сталі з прозорим кольоровим покриттям. Розмір кожної “Мавпи” 4 м у висоту та 6 у довжину. Митець створив ці роботи протягом 2006-2013 років.

Окрім пурпурного, художник обрав для скульптур червоний, синій, жовтий та помаранчевий. Останню в листопаді 2014 року продали на аукціоні за $25,9 млн.

Пурпурна мавпа остання і найбільша робота. Вона належала до колекції подружжя Пінчуків. Її виставили на продаж 28 червня 2022-го. У презентації пояснили, чому саме обрали цей витвір мистецтва.

“Уособлюючи дитячу невинність та радість, Balloon Monkey (Magenta), яка подобається і дітям, і дорослим, є монументальним символом надії та солідарності з тими військовими та цивільними чоловіками, жінками та дітьми в понівеченій війною Україні, які зазнали жахливих втрат”, наголосили у презентації роботи до аукціону.

Кошти планують спрямувати на допомогу тим, хто постраждав від війни в Україні, а також на підтримку військових. Кошти підуть на програми, які вже фінансує подружжя.

Про це Gazeta.ua повідомили у Фонді Віктора Пінчука.

“Всі виручені кошти будуть направлені зокрема, для важко поранених під час війни військових та цивільних громадян, які потребують термінового протезування, лікування та реабілітації”, повідомили в Фонді Віктора Пінчука.

Джеф Кунс підтримав ідею продати свою скульптуру для благодійності. Він наголосив, що давно захоплюється Україною й її мистецтвом.

“Справжня цінність мистецтва полягає в тому, щоб служити людству, і сьогодні не може бути вищого покликання, ніж підтримувати народ України. Я мав можливість відвідувати Україну багато разів як сам, так і з родиною, і завжди відчував сильне почуття єдності, дружби та історії. Однією з причин моєї роботи із кулькою є те, що її мембрана це як наша шкіра; це про внутрішнє і зовнішнє життя. Я глибоко засмучений війною та руйнуваннями, які переживає український народ. Balloon Monkey (Magenta) символізує надію, утвердження та трансцендентність, тому я можу тільки сподіватися, що пожертва моєї роботи Віктором та Оленою Пінчуками може допомогти привернути увагу до необхідності допомогти і підтримати український народ зараз, як ніколи”, зацитували у фонді Джефа Кунса.

Rabbit

Rabbit статуя іграшкового кролика з нержавіючої сталі висотою майже 1 м. Була створена 1986 року.

Це одна з найстаріших робіт Кунса із серії іграшок із надувних кульок. Вона також стала однією з найдорожчих робіт митця. 1992 року її придбав Семюел Ірвінг Ньюхаус-молодший за $1 млн. А вже через 27 років її вартість збільшилася в десятки разів. У травні 2019 року її було продано невідомому покупцеві на аукціоні за рекордні для Кунса $91 млн.

Balloon Dog

Скульптура Balloon Dog вважається візитною карткою творчості Кунса. На перший погляд, робота це скручена у формі собаки надувна кулька великого розміру. Насправді вона виконана з нержавіючої сталі з полірованими поверхнями.

Помаранчеву 3-метрову версію скульптури було продано за $58,4 млн на аукціоні 2013 року.

Balloon Venus

Balloon Venus унікальний артоб’єкт, який фактично є футляром для вінтажного вина марки Dom Pеrignon. Кожен продавався за ціною 15 тис. та створювався за індивідуальним замовленням.

Форма скульптури стилізація відомих статуеток Венери Віллендорфської доби палеоліту. Balloon Venus є одночасно і футляром, і підставкою для демонстрації вина.

Балерина, яка сидить

“Балерина, яка сидить” 14-метрова скульптура, яку митець створив до Міжнародного дня зниклих дітей.

2017 року її виставили в Рокфеллер-центрі у Нью-Йорку. За технікою виконання це надувна фігура, яка нагадує металеву. Створив її Кунс за мотивами роботи української художниці Оксани Жникруп.

Puppy

Це величезна статуя цуценяти. Її висота 12,4 м. Складається з 60 тис. квіткових рослин на 55 т ґрунту. Арт-об’єкт був представлений публіці 1992 року. Спочатку він виставлявся в Німеччині, а потім по всьому світу.

Сьогодні скульптура розташована на території іспанського Музею Гуггенхайма у Більбао.

Джефф Кунс один із найдорожчих американських художників сьогодення. Його стиль називають неопоп. Він виник, як реакція на концептуалізм та мінімалізм.
Джефф Кунс отримав визнання у 1980-х. Тоді митець створив свою першу інсталяцію з пилососами. Робота Two vacuum cleaners була створена з нових пристроїв, які він уклав у бокси та підсвітив лампами. Ця композиція мала зобразити ідею вічної чистоти, невинності й привабливості споживання. У 1990-х став створювати скульптури, схожі на дитячі іграшки із надувних куль.
Митець уміло використовує у творчості запит сучасного суспільства на доступне мистецтво. Воно не вимагає від глядача роздумів та теоретичної підготовки. Відомий великомасштабними репродукціями побутових предметів.