У Лівії спалахнули масові протести: мітингувальники штурмували й підпалили парламент

У Лівії розпочалися масові протести. Мітингувальники штурмували будівлю парламенту у місті Тобрук, виступаючи проти погіршення умов життя.

У п’ятницю, 1 липня, протестувальникам вдалося проникнути в будівлю парламенту та вчинити акти вандалізму. Також ЗМІ й у соцмережах показали кадри стовпів чорного диму, що йде з його периметра. Тоді розлючені протестувальники підпалили шини, повідомляє BBC.

Протести спалахнули в різних містах на тлі відключень електроенергії та зростання цін. А також мітингувальники висувають політичні вимоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина підтримала розширення НАТО

У лівійській столиці Тріполі демонстранти зажадали проведення виборів. Їхню вимогу підтримав глава тимчасового уряду єдності Абдул Хадім Дбейбах. Він заявив, що всі владні інститути в країні мають бути змінені.

Мітинги почалися через день після того, як переговори в Женеві за посередництва ООН, покликані підготувати ґрунт для проведення виборів, завершилися безрезультатно.

Citizens angry and hungry for the economic crisis storm and burn the offices in the parliament of Tobruk in Libya. pic.twitter.com/pcs7a0HiHS

RadioGenova (@RadioGenova) July 1, 2022

Занурена в хаос після падіння режиму Муаммара Каддафі в 2011 році та підірвана розбіжностями між сходом і заходом країни, Лівія, яка має найбільші запаси нафти в Африці, перебуває в полоні нерозв’язної інституційної кризи.

24 грудня 2021 року після тривалої громадянської війни у Лівії були заплановані президентські вибори, а потім мали відбутися парламентські. Проте їх відклали на невизначений термін. У Лівії фактично встановилося двовладдя.