ЄСПЛ вимагає від рф забезпечити дотримання прав українських військовополонених

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 1 липня оприлюднив рішення у справі щодо становища українських військових, які потрапили в російський полон, яким наказав забезпечити дотримання їхніх прав.

Як повідомляє Радіо Свобода, рішення ухвалене за позовом дружини одного з українських військових, який, за даними української сторони, перебуває в російському полоні, Ярослава Олійніченка – Карини Олійніченко. Вона навела свідчення, за якими українських полонених піддають тортурам, і попросила суд зобов’язати росію надати інформацію про місце перебування її чоловіка, забезпечити його безпеку і звільнити його.

Суд виніс проміжне рішення, яким зобов’язав російську федерацію «поважати передбачені Конвенцією права пана Олійніченка та надати йому медичну допомогу, якщо вона потрібна». Він також зобов’язав Україну, в міру своїх можливостей, захистити права Олійніченка.

Крім того, суд поширив дію цього рішення на всі запити щодо українських військових у російському полоні, щодо безпеки здоров’я та життя яких є побоювання.

ЄСПЛ попросив росію впродовж тижня надати відповідь, чи вона дійсно утримує Олійніченка і, якщо так, в яких умовах. Уряд України також просять надати всю наявну інформацію в рамках тижня.

Нагадаємо, 7 червня Держдума рф ухвалила одразу в другому і третьому читаннях закони про встановлення граничного терміну виконання в росії постанов Європейського суду з прав людини. Згідно із законами, винесені після 15 березня 2022 року постанови ЄСПЛ, не підлягають виконанню в росії.

російський диктатор владімір путін уже підписав ухвалені Держдумою законопроекти.

росія заборгувала за рішеннями Європейського суду з прав людини 79 мільйонів справедливої компенсації за рішеннями ЄСПЛ, а також рекордні $2,03 млрд на користь колишніх акціонерів ЮКОС. Другу, більшу частину боргу, рф не визнає.

Також через вторгнення росії, ЄСПЛ призупинив розгляд справ проти України. Часові обмеження, які раніше були визначені для дій України у поточних справах, також будуть призупинені.