З якими проблемами зіштовхнулись українці під час війни: здоров’я, доходи, втрата близьких

Повномасштабне вторгнення рф найбільше позначилось на здоров’ї та доходах українців, свідчить опитування Національного демократичного інституту та Київського міжнародного інституту соціології.

Найпоширеніші проблеми під час війни

Більшість опитаних, 65% жінок та 67% чоловіків, після 24 лютого стикалися зі зниженням доходу.

Друге місце серед складнощів – погіршення психічного здоров’я – на це скаржаться 69% жінок і 46% чоловіків. Крім того, 51% жінок та 29% чоловіків також зазнали погіршення фізичного здоров’я, 41% і 34% – були змушені розлучитися з сім’єю. 

Третина респондентів втратила роботу під час повномасштабної війни, а п’ята частина учасників опитування – втратила друзів або членів родини.

Як мінімум 10% людей втратили житло або інше майно через вторгнення рф.

Доходи в умовах війни

Серед українців, які не змінили місця проживання під час війни, лише 5% заявили, що живуть комфортно на нинішній дохід.  30% заявили, що на цей дохід можна жити, 39% – відчувають певні складнощі, а 25% – що зазначають серйозних матеріальних труднощів.

Серед тих, хто переїхав під час війни, 36% – відчувають певні складнощі через гроші, а 34% – мають серйозні матеріальні труднощі. 23% українців, що переїхали, можуть жити на свій дохід, і лише 6% – живуть комфортно.

На що жертвували кошти українці

78% респондентів повідомили, що жертвували гроші на підтримку армії, а 58% – на гуманітарну допомогу. Ще 56% українців жертвували гроші переселенцям, а половина респондентів прихистила внутрішньо переміщених осіб чи допомагала їм.

51% опитаних людей стали волонтерами, 29% – пішли у тероборону, 17% – долучилися до ЗСУ, а 13% – до Нацгвардії.

Крім того, 78% респондентів почали більше спілкуватися українською. Також 47% носили національну символіку та кольори.

Дослідження було розроблене та проведене Національним демократичним інститутом в Україні. 

Польові роботи виконав Київський міжнародний інститут соціології з 2 по 11 травня.

У телефонному опитуванні взяли участь 2500 респондентів. Території, які були тимчасово окуповані до 24 лютого 2022 року, були виключені з дослідження. 

Середня похибка для національної вибірки не більше 3%.