В Міноборони викрили підступну мету білорусі й оцінили ризик вторгнення

республіка білорусь зосередила біля кордонів сім батальйонних тактичних груп. Наразі їхня мета тримати ЗСУ в напрузі та не дати нашому командуванню відправити більше бійців на схід.

Про це в інтерв’ю Військовому телебаченню заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.


Вадим Скібіцький
представник Головного управління розвідки Міноборони України

«На сьогодні прямої загрози (з боку білорусі – ред.) немає, тому що не створено угрупування військ, не розгорнута система управління цим угрупуванням. Це саме основний елемент того, що йде безпосередня підготовка до бойових дій»

Він зазначив, що перебування 7 БТГ сил білорусі спонукає українське командування діяти адекватно, посилювати розвідку.

«А це відволікає ресурси та засоби від нашого східного фронту. Також постійне переміщення військ спрямоване на те, щоб тримати нас у напрузі. Відпрацьовуються окремі елементи, тактичні епізоди можливих наступальних дій саме з території білорусі»

— Вадим Скібіцький,
представник Головного управління розвідки Міноборони України

Зазначимо, що в середньому одна БТГ налічує приблизно 600-800 солдатів та офіцерів. Серед них близько 200 піхотинців, оснащених транспортними засобами, що зазвичай включають 10 танків і 40 бойових машин піхоти.

Читайте також

Раніше в Міноборони України повідомили, що російські війська розмістили у десяти населених пунктах на території білорусі. Також режим Лукашенка почав перекидати військову техніку до кордонів з Україною.

Днями у білорусі почали масово розсилати повістки з наказом військовозобов’язаним прибути до військкоматів, не вказуючи причини. Білоруси скаржаться, що повістки розсилають і тим, хто працює, і тим, хто у відпустці за свій рахунок, і навіть тим, хто не придатний до військової служби.

26 червня Військово-повітряні сили білорусі приступили до тренувальних польотів у Барановичах. Військові літаки були помічені над Ляховицьким районом.

Українська розвідка не фіксує формування на території білорусі наступального російського угруповання. Водночас, спостерігається підготовка ДРГ за участю білоруських військовослужбовців.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак вважає, що білорусь навряд чи масштабно воюватиме проти України, хоч і надала росії свою територію для військ і запуску ракет.