“Є сильний перекос в ІТ-сфері. Потреба фахівців значно більша, ніж їхня кількість” – Артур Міхно

Українська економіка, попри війну, починає оживати. Одним з індикаторів змін є ріст кількості вакансій, які пропонують українцям. Якщо на початку повномасштабного вторгнення російських військ ринок праці просів більше ніж в 10 разів, то зараз відроджується і повернувся до 40% від довоєнного рівня. Як для шукачів роботи, так і роботодавців є нові можливості.

На які професії є попит, кому простіше шукати роботу, чому зараз кращий час для пошуку кваліфікованих співробітників в інтерв’ю Gazeta.ua розповів Артур Міхно. Він – співзасновник і керівник проєкту Work.ua.

Як змінився ринок праці за 4 місяці? Коли почав оживати?

Через два тижні після початку війни. Питання не в тому, коли почав відновлюватися, а в якому стані знаходився. До початку війни на нашому сайті було понад 90 тисяч вакансій. Ця цифра була плюс мінус сталою за останні півроку. Вакансії, на відміну від резюме, не накопичується. Людина нікуди не зникає, навіть якщо у неї є робота. Десь приблизно п’ять тисяч нових вакансій з’являлося щодня. Орієнтовно така сама кількість закривалася, тому що знаходили працівника. Був такий баланс.

Десь 25 лютого розуміли, що відвідуваність катострофічно знизилася.

Але вакансії залишалися, тому що вони на 30 днів публікуються. Якийсь час здавалося, що нічого не відбувається. Але коли за тиждень відійшли від першого шоку, зрозуміли, що більшість вакансій перестали бути актуальними. Тому ми змінили функціональність зменшили термін актуальності вакансій до одного тижня. Щотижня компанія мала зайти і “вручну” зняти з паузи вакансію.

Приблизно 15 березня ми поставили на паузи всі вакансії, які не оновлювалися довше, ніж тиждень. Залишилося шість тисяч. У 15 разів ринок впав.

З цього моменту фактично почалося зростання. Але коли це шість тисяч і за місяць цифра зростає навіть на 50 відсотків, то виходить лише дев’ять. Цей вектор сталий останні місяці зростання йде приблизно на 50 відсотків на тиждень. Понад 30 тисяч вакансій зараз є. Ринок десь у два з половиною рази менший, порівняно з довоєнним, але у п’ять разів більший з лютого. Понад 70 відсотків компаній продовжують виставляти вакансії кожного тижня.

Які вакансії зараз найпопулярніші?

Постійно відслідковуємо топ-100 популярних вакансій. Структура не сильно змінилася. Перше завжди було і продовжується це менеджер із продажу. Далі – продавець-консультант, водій, бухгалтер, адміністратор, кухар, касир, директор.

Водіям зарплати підняли. Середня з тих, що пропонують, десь 20 тисяч за роботу на вантажному транспорті

Де пропонують найбільшу зарплату? А де навпаки менша оплата праці?

Водіям зарплати підняли. Середня з тих, що пропонують, десь 20 тисяч за роботу на вантажному транспорті. Зниження у туристичному і готельному бізнесі. Тому що практично весь південь окупований. А влітку туди багато людей тимчасово наймалися. В іншому на рівні 10 відсотків бачимо зміни, але вони не є якимось принциповими.

Середні зарплати завжди можна подивитися в нашому розділі “Статистика зарплат”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт G7: Путіна виснажуватимуть, а РФ позбавлять прибутків

Які професії найзатребуваніші? На які пропозиція переважає попит?

Перша адміністрація. Також керівництво середньої ланки, секретаріат. Продаж-закупівлі одна з найбільших категорій. Далі робочі спеціальності, виробництво. Це топ-п’ять. З точки зору попиту і пропозиції, вони схожі за структурою. Сильний перекос є в ІТ-сфері. Там потреба фахівців значно більша, ніж їхня кількість.

Якщо давати рекомендації, куди дивитися, то ІТ-сфера є дуже прогресивною для молоді. Цей напрямок продовжує розвиватися, є можливість працювати віддалено. Можна отримувати європейську зарплату вже зараз. Це не тільки програмісти, а й аналітики, проджект-менеджери, творчі спеціальності, пов’язані з дизайном. Є багато курсів, які розвивають ці навички.

Разом з тим доволі популярними також є такі напрямки як “продаж, закупівля” – 735 вакансій, “маркетинг, реклама, PR” – 694 вакансії, “секретаріат, діловодство, АГВ” – 478 вакансій, “телекомунікації та зв’язок” – 304 вакансії, “дизайн, творчість” – 282 вакансії.

Вакансій значно менше, ніж на них є попит. У п’ять разів більше відгуків на кожну

Які вигоди роботодавцям від такої кількості шукачів роботи? Простіше знайти співробітника?

На ринку зараз з’явилося дуже багато людей високої кваліфікації, які працювали і були задоволені. Останні п’ять-сім років не шукали роботу. Зараз фантастичний період для роботодавців знайти цих людей на ринку. При чому за досить адекватну ціну. Тому що раніше, щоб переманити їх, треба було запропонувати на 30-40 відсотків більшу зарплату. А зараз вони згодні на трохи менше, ніж мали.

В середньому в Україні вакансій значно менше, ніж на них є попит. Для роботодавців це фантастичний період. У п’ять разів більше відгуків на кожну вакансію. І є дуже класні фахівці.

Щодо фахівців, які втратили роботу. У багатьох людей немає розуміння, як шукати нову. Для них ми зробили супер інструкцію з пошуку роботи. Окремий розділ, щоб людина максимально ефективно шукала роботу. Зібрали найкращі рекомендації, як робити резюме, проходити співбесіду, де шукати вакансії. Багато маленьких нюансів, але якщо їх 10-15 і їх виконати, то фактично шанси отримати бажану посаду можуть зрости у півтора-два рази.

У Києві завжди було близько 35 відсотків від загальної кількості вакансій. Падіння було дуже велике. Натомість сильне зростання мали у Львові

Як змінилася ситуація містах-мільйонниках? Наскільки вони відрізняються від регіонів, маленьких містечок?

Після початку війни ми бачили значні зміни в Харкові і Києві. У столиці завжди було близько 35 відсотків від загальної кількості вакансій. Падіння було дуже велике. Натомість сильне зростання мали у Львові десь удвічі. На сьогодні Київ дуже набрав. Це не 35 відсотків, але вже п’ята частина. Дніпро залишається приблизно на тому рівні, як і був трохи менше 10 відсотків від загальної кількості. Запоріжжя впало в структурі. Одеса приблизно так само. Харків був на рівні Дніпра, зараз у чотири рази просів.

На 29 червня кількість офіційно зареєстрованих безробітних в Україні сягнула 319 800 осіб. Є відчуття, що їх більше і люди не реєструється.

Таке саме відчуття. Навіть розуміння. Не дуже люблю розганяти зраду, якщо вона не є конструктивною. Якщо коментувати цифру, то я думаю, вона більша. І розумію, що є багато людей, які не стають у службу зайнятості, бо там змінилися умови. Багато цим просто не займаються.

Бонусні програми зрізані. Можливо, в ІТ-компаніях менше, бо там залишилася конкуренція

Ви розповідали, що одна вакансія за тиждень може мати до 40 відгуків. Раніше було до 10. Роботодавцям вигідна така конкуренція. Як швидко закривають вакансії? Бонуси уже не пропонують?

Бонусні програми сильно зрізані. Можливо, в ІТ-компаніях менше, бо там залишилася конкуренція. Але в усіх інших ні.

Відсотків на 25, за відчуттями, швидше закривають вакансії. Але є процес. Публікується вакансія. Мінімум тиждень накопичуються резюме, потім відбувається відбір. Далі співбесіди. Поки вони проходять, компанії не закриють вакансію. Питання не в тому, щоб найшвидше когось найняти, компанії ставлять завдання найняти найкращого працівника приблизно за два-три тижні. З цієї точки зору небагато змінилося. Період актуальності вакансій повернувся приблизно до довоєнного часу. Компанії обирають тих, хто має кращий досвід, можливо, готовий на якусь меншу зарплату. Хоча, це не питання економії, а більше питання досвіду. Тому здатність людини представити себе, розповісти про досвід та кваліфікацію важливіші, ніж сказати, що готовий працювати на тисячу менше. Кожній вакансії треба максимально приділити увагу та розкрити себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецтрибунал над Путіним коштуватиме не дорожче сучасного танка Антон Кориневич

Чи є зараз серед роботодавці іноземні компанії?

Серед ІТ точно є. Далі питання що є іноземна компанія. Це компанія з іноземними інвестиціями, яка зареєстрована в Україні? Так, є. Багато відомих брендів. Зокрема, Bayer, Ferrexpo, “Болт”, Colin’s, “Метро”, “Юбісофт”, “Укрексімбанк”.

Є така хибна думка, що гарну роботу неможливо знайти без знайомих чи чиєїсь поради. Це неправда. У нас на сайті публікують вакансії багато відомих брендів, зокрема, з іноземними інвестиціями, є українські компанії.

3950 вакансій – на дистанційну роботу. А всього 33 тисячі

Значна частина вакансій зараз дистанційна робота. Резюме надсилають наші біженці з Європи чи переважно люди всередині країни?

Трохи менше ніж чверть. Зараз 3950 вакансій – на дистанційну роботу. А всього 33 тисячі. Можливо, цифри зміняться, тому що таку опцію ми запустили зовсім недавно. Усвідомили, що спочатку ковід, а потім війна, і немає такої великої кількості компаній, де працюють команди. Всі роз’їхалися, а офіси стали мережевими. Багато компаній можуть наймати працівників на дистанційну роботу.

Більше 90 відсотків це заходи з України. Хоч багато людей виїхали, я бачу дві опції: людина або намагається знайти там десь тимчасову роботу, або, якщо розуміє, що надовго поїхала, то пробує інтегруватися. І в цьому сенсі працювати в Україні, а жити в Європі складно. Рівень доходу сильно відрізняється. Тому перш за все це істоіря для українців. Але є багато тих, хто зараз боїться, не наважується жити у великих містах. І можливість жити у селі, але працювати на адекватні гроші це надзвичайна можливість. І вона затребувана. А з іншого боку, для компаній – це можливість і на зарплатах зекономити, отримавши кваліфікованого працівника. Тому що у селі під Черкасами витрати можуть бути у півтора рази менші, ніж у Києві.

Що чекає ринок праці найближчий рік-два?

Це дуже пов’язано з тим, коли закінчиться війна і що буде з економікою країни. Звичайно, можемо казати про наші бажання і бути оптимістами, але розуміємо, що ситуація може розгортатися по-різному. Якщо розглядати більш оптимістичний сценарій і послухати аналітиків, то до кінця року закінчимо з активною фазою війни і вона перейде в якийсь інший стан. Враховуючи отримане кандидатство на члени в ЄС, є багато шансів отримати гроші ЄС на відродження. Компанії, які зайдуть сюди першими і візьмуть якісь ризики, отримають набагато більші сегменти майбутньої економіки. А економіка України рано чи пізно має надзвичайні шанси на відродження. Ми велика країна, десятки мільйонів людей і це великий ринок і для інвестування, і для подальшого споживання якихось сервісів і товарів. Тому ринок праці на це реагуватиме так само. За рік побачимо значні зміни на збільшення.

Чимось нагадує 2008 рік. Тоді була сильна криза, масштабні звільнення. Але не у десять разів

Ви працюєте у цій сфері 16 років. Чи були подібні ситуації з ринком праці в Україні?

Це був момент найбільшого падіння за всю історію нашої роботи. Чимось нагадує 2008 рік. Тоді була сильна криза, масштабні звільнення. Але наш сайт ще не був ще лідером, тому не можу сказати на власному досвіді, як це відбувалося. Пам’ятаю, що було багато звільнень. Але не у десять разів. Зараз це наймасштабніша історія. Проте відродження теж швидко відбувається. Ми тренувалися з ковідом. Але не було міграції і люди якось завмерли і відродилися, навчилися працювати віддалено. За кожним падінням є підйом.

Варто перепрофільовуватися людям чи краще почекати і знайти роботу за своєю спеціальністю?

Не може бути єдиної поради для всіх. Все залежить від того, ким працювала людина, який фах мала. Все ще не вистачає фахівців. Багато людей працюють в якомусь напрямку. Але при цьому є спеціалістами середнього рівня. І це справжній червоний океан. Але якщо людина знаходить роботу собі до душі і намагається вирости, як спеціаліст, то зможе і заробляти, і завжди знаходити роботу. Будь-хто слюсар, будівельник, офіціант, кухар, керівник, менеджер з продажів. Якщо ти виконуєш свою роботу краще за інших, то моментально потрібен на ринку. Питання не в тому, щоб змінити одну роботу на іншу, а в тому, щоб чесно собі сказати що мені цікаво? Чи я справді хочу займатися не для того, щоб заробити гроші, а щоб намагатися реалізувати себе і отримувати задоволення від роботи. Тоді людина і ефективніша, і енергійніша, їй цікаво, вона навчається і стає кращим фахівцем. І грошей більше починає заробляти. Порада намагайтеся стати фахівцем в тому, що вмієте, щоб знайти себе. Якщо це не зрозуміло, то ІТ принаймні дозволяє більше грошей заробляти.

З отриманням кандидатства в члени ЄС, отримаємо значний попит на інфраструктурні зміни. Все, що пов’язано з робочими спеціальностями, точно злетить

Якими будуть найзатребуваніші професії в найближчі 3-5 років в Україні? Кажуть, будуть потрібні будівельники.

Поки їх масово не шукають. Якщо деякі будівництва поки що не закрилися, то нові не стартували. Поки є активна фаза війни, навряд чи це зміниться. Інфраструктурно Україна відроджуватиметься. Ми всі розуміємо досвід Польщі. З отриманням кандидатства в члени ЄС, отримаємо значний попит на інфраструктурні зміни. Все, що пов’язано з робочими спеціальностями, точно злетить. І буде дуже затребувано.

Не обов’язково треба йти в університет, щоб чомусь навчитися

Побутує думка, що добре б мати додаткову спеціальність, щоб вміти робити щось руками. Тоді людина потенційно ніде не пропаде. Наскільки ця тема актуальна? Уряд пропонує навіть людям з вищою освітою йти навчатися на столярів, малярів.

Ми кажемо саме про робочі спеціальності і різнофахові. Напевно, коли немає роботи, то момент навчатися чомусь це точно варто зробити. Знання і досвід за плечима не носити. З іншого боку, це завжди дає впевненість.Коли людина впевнена, то це відчуває роботодавець і легше шукати себе. Отримувати додатковий досвід це завжди гарно. Можна закінчити курси з аналітики і це історія не про те, що потрібні якісь особливі мізки. Напевно, треба дозволити собі розуміти, що це можливо зараз навіть через онлайн-освіту. Світ змінився і багатьом треба змінювати свою свідомість. Щоб розуміти, що тепер не обов’язково треба йти в університет, щоб чомусь навчитися.

Як війна вплинула на вашу компанію? Чи виїхали співробітники? Працюють дистанційно?

Приблизно так само, як і наші інші бізнеси. Ми – компанія з Дніпра. Частина людей виїхала, частина переїхала на захід України чи до родичів в села. Хтось залишився в місті. На момент початку війни понад 200 людей було. В офіс продовжують ходити десь 30-40. Інші працюють дистанційно. Але ця історія почалася з моменту ковіду. До офісної роботи не повернулися з тих часів.