Ракетний удар по Одещині: СБУ назвала причину атаки

Російські загарбники не змогли змиритись із поразкою на острові Зміїний, тож вирішили помститись, обстрілявши ракетами цивільні об’єкти в Одеській області. Служба безпеки України уже почала розслідування цього злочину, повідомив глава СБУ Іван Баканов. 

 

«Окупанти не можуть перемогти на полі бою, тож вдаються до підлого вбивства мирного населення. Після того, як ворога вибили з острова Зміїний, він вирішив відповісти цинічним обстрілом цивільних об’єктів. Цим самим росія вкотре підтвердила статус країни-терориста. Для неї база відпочинку – така ж ціль, як і військова база. Мета рф – буквальне знищення України та наших громадян. Та ми докладемо максимум зусиль, аби всі причетні до цього кричущого воєнного злочину понесли найсуворіше покарання – встановимо не тільки тих, хто здійснював постріли, а й конкретних осіб, які віддали наказ»

— Іван Баканов
глава СБУ

СБУ за фактом нападу рф відкрила провадження за ч.2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

У спецслужбі зазначили, що ракетний удар окупанти завдали вночі літаками стратегічної авіації «Ту-22» – випустили три ракети Х-22 по дев’ятиповерховому житловому будинку та двом базам відпочинку у Білгород-Дністровському районі.

Наразі підтверджено загибель щонайменше 19 людей. Серед них – дві дитини. Госпіталізовано 38 людей, з яких – 6 дітей та вагітна жінка. Одна дитина, яку витягли з-під завалів, знаходиться в комі. Ще 8 звернулися за медичною допомогою. З-під завалів врятовано 8 людей. 

Нагадаємо, в ніч на сьогодні окупанти завдали ракетного удару по Одеській області. Одна ракета влучила у базу відпочинку в Білгород-Дністровському районі, друга – у 9-поверховий житловий будинок.  У багатоквартирному будинку повністю зруйновано цілий під’їзд. 

Унаслідок російської атаки загинуло як мінімум 17 осіб. Також відомо про понад 30 постраждалих (з них 3 дитини).

Агресор завдав удару по Білгород-Дністровському району Одеської області трьома ракетами Х-22. Їх росіяни пускали із напрямку Чорного моря, повідомили в Оперативному командуванні Південь.