Зеленський виступив у Верховній Раді з історичною промовою щодо майбутнього країни

Розпочалася нова спільна історія України та Європейського Союзу.

«Розпочалася нова історія України і Європейського Союзу. Ми тепер не поруч, ми тепер разом. Не два сусіди, між якими кордони і бар’єри, а одна європейська родина, яка має спільні цінності і спільну долю. І це не просто слова, це не декларативно, це не сподівання, чи якийсь там політичний розрахунок – це юридично зафіксований статус. Україна здобула статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. 115 днів між подачею української заявки на вступ і відповіддю ЄС — це рекордно короткий термін», – сказав президент України Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді, передає «Укрінформ».

Він наголосив, що у роботі для здобуття цього статусу Україна була згуртована так само як і для оборони.

«Ми не зупинялися ні на мить, поки Європейська Рада не ухвалила позитивне рішення. Так само як не зупинимося, поки не здобудемо перемогу. Перемогу України. Ми усвідомлюємо, що європейська інтеграція України – це гарантування всім поколінням нашого народу вільного і забезпеченого життя на основі найкращих людських цінностей, і тому це велика честь, відповідальність для кожного і кожної з нас — брати участь в реалізації європейських прагнень нашої держави», – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що створено міцний фундамент, і зараз Україна воює за свій ціннісний вибір – бути незалежною державою в європейській сім’ї.

«Ми маємо готувати нашу державу до переговорів про членство так само інтенсивно і так само відповідально, як готували рішення про кандидатство», – сказав Президент.

Раніше Президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на засіданні парламенту в п’ятницю підписали спільну заяву про досягнення повноцінного членства в ЄС.

Нагадаємо, Європейська рада під час саміту у Брюсселі 23 червня надала Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.