Венедіктова розповіла, для чого Міжнародний кримінальний суд підключають до розслідування злочинів окупантів

У Офісі генпрокурора сподіваються, що прокурори Міжнародного кримінального суду розслідуватимуть депортацію українців у Росію.

На окупованих територіях загарбники намагаються приховати свої злочини, каже генпрокурорка Ірина Венедіктова, передає “Українська правда”.

“Мушу вкотре зауважити, що основний масив розслідувань лягає на плечі національної системи правосуддя. Це наша земля, на ній ми маємо законну владу, і наш обов’язок відстояти правду та покарати винних у пам’ять про жертв і заради збереження держави”, сказала вона.

Розслідування прокурора МКС Каріма Хана буде абсолютно незалежним, але Україна йому сприятиме. Це можливість допомогти притягнути росіян за злочини проти людяності. Відповідальність за них поки що не передбачена в українському кримінальному законодавстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокурор Гаазького суду відвідав зруйновану Салтівку у Харкові

“Тому ті злочини, які дозволятимуть довести прокурору МКС систематичність і масштабність порушень російськими військами міжнародного гуманітарного права, стануть предметом його розгляду”, пояснила Венедіктова.

МКС створений для притягнення осіб до персональної відповідальності за основні міжнародні злочини.

При цьому жодне національне правосуддя не може притягувати до відповідальності чинних президентів, прем’єрів та міністрів закордонних справ.

“Для Міжнародного кримінального суду цих бар’єрів немає. Тому справи і докази, що вибудують ланцюг командування і вестимуть до “великої риби”, на яку мітить Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду теж в їхній компетенції і з нашою всебічною допомогою”, зазначила генпрокурорка.

Основоположний принцип роботи МКС це принцип комплементарності. За її словами, він, по суті, має не замінювати, а доповнювати національну систему.

“Прокурор МКС Карім Хан часто підкреслює, що зараз настав час, коли нам потрібно мобілізувати закон і відправити його в бій на боці людства для збереження та захисту людей та їхніх прав. І я сподіваюся, що нам вдасться отримати відчутні спільні результати мобілізації проти цих злочинів та їх виконавців”, зазначила генпрокурор.

Україна готує спецтрибунал для притягнення до відповідальності за агресію проти нашої країни президента Російської Федерації Володимира Путіна та їхнього вищого політичного і військового керівництва. У разі швидкого створення, спецтрибунал зміг би запрацювати уже на початку наступного року.

Як триває підготовка спецтрибуналу, розповідає в інтерв’ю Gazeta.ua Антон Кориневич. Він юрист-міжнародник, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ, представляє Україну в Міжнародному суді ООН.