Естонія та Латвія разом закуплять системи протиповітряної оборони

Міністр оборони Естонії Калле Лаанет та міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс підписали на саміті НАТО в Мадриді протокол про наміри, який створює основу для спільних закупівель систем протиповітряної оборони.

Про це пише ERR.

Згідно з меморандумом про наміри, процесом спільної закупівлі керуватиме Естонський центр інвестицій у національну оборону.

«Саміт НАТО ясно дав зрозуміти, що тим, хто готовий захищатися, буде надано допомогу. Естонія — надійний союзник і, безумовно, одна з тих країн, яка зробить свій внесок», — сказала Лаанет.

«Агресія Росії в Україні ясно показує потребу у системах ППО. Я хотів би ще раз подякувати Іспанії, яка нещодавно розмістила такі системи в Латвії, але ми також працюємо над розвитком наших можливостей. Я радий, що ми реалізуємо цей проєкт разом з Естонією, зміцнюючи як наше регіональне співробітництво, так і спільну оборону», – додав Пабрікс.

Міністерство оборони Естонії представило уряду різні рішення щодо засобів протиповітряної оборони, а конкретну пропозицію щодо створення засобів протиповітряної оборони планується надати уряду наприкінці липня.

Читайте також: 

Прем’єрка Естонії Кая Каллас задоволена рішенням Альянсу щодо захисту держав Балтії, ухваленим на саміті лідерів у Мадриді.

Раніше вона критикувала попередні плани Альянсу із захисту союзників у разі потенційної агресії рф, зазначаючи, що вони передбачають потенційну окупацію держав Балтії на близько 180 днів.

Потім Генсек НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв істотно збільшити обороноздатність країн Балтії і запевнив, що росії не вдасться захопити Таллінн всупереч побоюванням Естонії.