“Безвіз для кацапстану все. Пішов за “русским кораблем” – з 1 липня в Україні діє візовий режим з РФ

З 1 липня в Україні почав діяти візовий режим для громадян Росії.

Візи видаватиме незалежна міжнародна компанія-посередник VFS Global через візові центри, адже українські консульства не працюють з початку повномасштабної війни. Про це йдеться у тексті ухвали Кабміну, а також розповів у Facebook голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко.

“Безвіз для кацапстану все! Пішов за “русским кораблем”. Подорожі без візи це привілей для громадян розвинутих демократій, які не вбивають мирних людей і не зазіхають на суверенітет інших держав. І Росія у цей список явно не потрапляє”, зазначив він.

Він підкреслив, що візовий режим дозволить посилити безпеку України та дозволить “нищити агресора не лише на полі бою”.

Однак отримати візу зможуть не всі. Відмовлятимуть особам із санкційних списків, а також тим, хто в переліку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Стадія заперечення”: у Росії з’явилися перші реакції на візовий режим з Україною

Водночас Дейнеко попередив, що отримання візи не гарантує потрапляння в Україну. Прикордонники перевірятимуть наявність чинного паспорта, відсутність у списках персон нон-грата, наявність візи, фінансове забезпечення та підтвердження мети поїздки. За обґрунтованих підстав візу можуть скасувати на місці.

“Аби ви не обтяжували себе нововведеннями в правилах перетину кордону Україну, наші захисники завжди допоможуть зменшити серед вас кількість охочих отримати візу. А таких уже назбиралося понад 35 тисяч”, звернувся голова ДПСУ до росіян.

Відомо, що документ для в’їзду в Україну можна буде отримати у восьми російських містах Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Калінінграді, Казані, Новосибірську, Ростові-на-Дону та Самарі.

У Верховній Раді запропонували заборонити виїзд за кордон українцям, які знають державні таємниці. Але вони зможуть виїхати, якщо це службове відрядження, ідеться у картці законопроєкту №7505.

У пояснювальній записці зазначено, що до держтаємниці може належати інформація у сферах оборони, економіки, науки й техніки, зовнішніх відносин, а також державної безпеки й охорони правопорядку.