Туреччина підготувала десятки суден для вивезення зерна з України

Турецькі дипломати обговорюють коридор для вивезення українського зерна, напоготові вже стоять 20 суден.

Про це президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив на пресконференції за результатами саміту НАТО в Мадриді.

«Ми продовжимо підтримувати телефонну дипломатію з паном путіним і паном Зеленським. У нас є дорожня карта, реалізація якої розпочата. Ми намагатимемося запустити цей коридор якомога швидше. Ми маємо близько 20 кораблів у регіоні, які готові до вивозу зерна з України», – сказав він.

Ердоган додав, що Туреччина і надалі буде працювати над розвантаженням та доставкою продукції в треті країни. А наступні телефонні розмови з президентом Зеленським та путіним відбудуться наприкінці цього тижня або на початку наступного.

Раніше російське видання Известия писало, що Україна, росія і Туреччина розробили попередній план вивезення зерна із порту Одеси. Зокрема, Туреччина займеться розмінуванням прибережних вод біля Одеси, а російські кораблі будуть супроводжувати вантажі до Босфору.

Нагадаємо, через тимчасову окупацію росією окремих районів Херсонської, Запорізької і Донецької областей, Україна втратила контроль над морськими портами і не може експортувати зерно за кордон.

Загалом, в українських портах заблоковані 90 мільйонів тонн зернових.

Зокрема, в портах заблоковано понад 20 мільйонів тонн зернових, яке мали відправити до країн Африки й Азії. Однак через активність російських кораблів в Чорному морі та загрозу висадки російського десанту в Одесі, експорт збіжжя неможливий. Африканський союз уже попередив, що блокада експорту українських зернових, може спровокувати продовольчу кризу на континенті.

У березні російські військові замінували морські шляхи від Босфору до Одеси і повідомили, що це начебто українські міни.

2 червня постійний представник рф при ООН Васілій Небензя заявив, що російська федерація готова надати Україні безпечний коридор у Чорному морі для експорту зернових. При цьому, за його словами, Україна повинна розмінувати море.

російський диктатор путін готовий організувати коридор для експорту українського зерна та іншого продовольства морськими шляхами, але в обмін на скасування санкцій на експорт російських товарів і фінансові платежі.

Сполучені Штати Америки не збираються послаблювати санкції проти росії в обмін на розблокування українських портів і безперешкодний експорт зерна з України.