Ракетні атаки з Каспію: МЗС звинуватило росію в порушенні конвенції

росія порушила Конвенцію про правовий статус Каспійського моря, коли била звідти ракетами по території України.

Про це у Twitter повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.


Дмитро Кулеба
міністр закордонних справ України

«Використання росією Каспійського моря для обстрілу ракетами України, порушує Конвенцію 2018 року про статус Каспійського моря, яка визначає його як зону миру»

За словами Кулеби, такі дії з боку росії є неповагою до інших країн регіону та підривають регіональну безпеку.

З огляду на ситуацію, Україна закликає держави Каспійського регіону докласти максимальних зусиль, аби змусити росію дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов’язань, зокрема Конвенції про правовий статус Каспійського моря.

«Пункт 2 статті 3 конвенції передбачає «використання Каспійського моря в мирних цілях, перетворення його в зону миру, добросусідства і співробітництва, вирішення усіх питань пов’язаних з Каспійським морем мирними засобами»», – йдеться у заяві МЗС України.

У відомстві наголосили, що ракетні удари, які завдають росія по об’єктах цивільної інфраструктури українських міст з регіону Каспію, грубо порушують положення конвенції.

«Закликаємо країни-учасниці конвенції спонукати росію припинити використання акваторії Каспійського моря для продовження збройної агресії проти України, а також унеможливити подальшу мілітаризацію регіону та залучення його до збройного конфлікту», – зазначили в МЗС України.

Нагадаємо, в суботу, 26 червня, у Києві прогриміли чотири вибухи. Однак з ракет влучила у житловий багатоповерховий будинок у Шевченківському районі столиці, виникла пожежа.

Внаслідок атаки загинула одна людина. Рятувальникам вдалося витягти з-під завалів семирічну дівчинку. Її прооперували, вона житиме. Матір дівчинки перебуває також у лікарні в стані середньої тяжкості.

Суботній обстріл Києва росіяни вели з літаків Ту-95 і Ту-160 ракетами Х101 з району Каспійського моря.