Ключові економічні події дня: міжнародна допомога, енергетичний безвіз та санкції

На тлі широкомасштабної війни проти України формувалися новини ринку та економіки. Зокрема,  Україна почала експортувати електроенергію до Румунії; до держбюджету надійшло у тричі більше зовнішньої допомоги, ніж місяць тому. Акції Газпрому обвалилися на 30%, а Honor призупинив постачання пристроїв на росію. Бюро економічної безпеки ініціювало арешт майна громадян росії на 31 млрд грн.  Економіка країни-агресора у травні 2022 року скоротилася на 4,3% р/р у порівнянні після зниження на 2,8% у квітні.

Також, сьогодні стало відомо, з 1 липня 2022 року в Україні повертаються мита, акцизи та 20% ПДВ на імпортні товари. В тому числі йдеться про ввезення автомобілів громадянами.

Ось що потрібно знати про економічні події останнього дня першого місяця літа, 30 червня.

В Україні податки на імпорт повертаються

В Україні 1 липня 2022 року повертаються раніше скасовані мита, акцизи та 20% ПДВ на імпортні товари. В тому числі йдеться про ввезення автомобілів громадянами.

Закон відновлює оподаткування, зокрема для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи; для підприємств, які не сплачують ввізне мито; для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

За оцінкою Кабміну, до цього часу було ввезено 119 тисяч автомобілів, податкова пільга становила 13 млрд гривень, тобто близько 110 тисяч гривень на кожен автомобіль.

Крім того, пільги зменшували бюджетні надходження на 3,5 млрд гривень митних платежів від підприємств і ФОПів. Міністр фінансів Сергій Марченко неодноразово закликав повернути податки на імпорт.

У Нацбанку вважають, що закон про відновлення податків на імпорт товарів створює підстави для скасування переліку товарів критичного імпорту, який чинний з початку російського вторгнення.

Перелік товарів критичного імпорту переглядався 18 разів у бік збільшення. Наразі він містить близько 90% від усіх товарних категорій.

Водночас  документ звільняє від сплати збору до Пенсійного фонду легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним або декількома).

Санкції обвалюють економіку росії

У травні 2022 року економіка країни-агресора скоротилася на 4,3% р/р у порівнянні після зниження на 2,8% у квітні.

Зростання ВВП за підсумками п’яти місяців поточного року міністерство оцінило на рівні 0,5% у річному порівнянні.

Річна динаміка у промвиробництві у травні збереглася практично на рівні попереднього місяця (-1,7% р/р після -1,6% р/р). При цьому зниження автомобільної промисловості прискорилося до 66% р/р у травні після -61,5% р/р у квітні. Реальні зарплати росіян впали на 7,2%.

Сьогодні стало відомо, акції російського газового монополіста «Газпрому» впали більш ніж на 30%. Приводом стало рішення зборів акціонерів не сплачувати дивіденди, які підуть на податки. Згідно з даними біржі, акції впали до 207 рублів за штуку.

Китайський виробник електроніки Honor призупинив офіційні постачання пристроїв до росії. Однак  офіційних заяв про вихід з російського ринку у компанії не робили.

В компанії Honor не відповіли на запит видання.  Газета пише, що офіційних заяв про вихід з російського ринку на тлі російського вторгнення в Україну Honor не зробила, але постачання пристроїв цього виробника до росії припинилося ще в березні, повідомили співрозмовники.

Раніше повідомлялося, обсяг китайського експорту до росії з кінця лютого до кінця травня знизився на 38% проти показників другої половини минулого року.

Бюро економічної безпеки ініціювало арешт майна громадян росії

Суд арештував майно російських громадян на 31 млрд грн з початку повномасштабної війни. За словами директора Бюро, йдеться про 31 млрд грн – це вартість арештованого майна росіян, яких підозрюють у цих правопорушеннях.

У фокусі посиленої уваги БЕБ — підприємства, власниками яких виступають представники країни-агресора. Вже виявлено багато випадків ухилення від сплати податків. Практично щодня здійснюються арешти активів, збільшуючи суму на декілька мільйонів.

Міжнародна допомога Україні в червні зросла втричі

До держбюджету у червні надійшло 87,5 млрд грн від зовнішньої допомоги, що у 3 рази більше, ніж місяць тому.

У підсумку травня фінансові надходження від партнерів становили 28 млрд грн. Очікується, що  червень стане першим місяцем війни, коли зовнішня допомога від партнерів внесе більше до бюджету, ніж податкові надходження.

Нагадаємо, Україна отримала фінансовий грант від уряду США у розмірі 1,3 млрд. доларів у межах пакета фінансування держбюджету в $7,5 млрд. Далі будуть ще кілька таких виплат. З урахуванням цього траншу показник зовнішньої допомоги для бюджету за остаточними підсумками червня сягне 126,5 млрд грн.

Енергетичний безвіз в дії

Україна 30 червня почала експортувати електроенергію до Румунії. Прем’єр-міністр  назвав цю подію довгоочікуваною і висловив сподівання, що продаж електрики стане значним джерелом доходів для держави.

Зазначається, що лише за перший день експорту державне підприємство Укренерго заробить 10 млн грн на продажі доступу до міждержавного перетину. Але враховуючи значний потенціал експорту е/е до Європи – до 2,5 ГВт – держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.