Україна закликала держави Каспію припинити російські обстріли

Україна закликає держави Каспійського регіону тиснути на РФ.

Агресори мають перестати запускати по Україні ракети з Каспійського моря, повідомляє МЗС.

Конвенція про правовий статус Каспійського моря передбачає використання моря для мирних завдань, перетворення його на зону миру, добросусідства й співробітництва, розв’язання всіх питань, пов’язаних з Каспійським морем мирними засобами”, ідеться в заяві.

Ракетні удари Росії грубо порушують положення конвенції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали наслідки ракетного обстрілу багатоповерхівки в Києві

“Закликаємо країни-учасниці конвенції спонукати Росію припинити використання акваторії Каспійського моря для продовження збройної агресії проти України, а також унеможливити подальшу мілітаризацію регіону й втягування його у збройний конфлікт”, зазначили в міністерстві.

29 червня в Туркменістані відбувся Шостий каспійський саміт. У ньому взяли участь глави Азербайджану, Ірану, Казахстану, Туркменістану й РФ.

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв покарати усіх тих, хто причетний до запуску ракет по Україні.

“Усі льотчики, диспетчери, техніки й інші люди, які забезпечують запуск ракет Україною, мають розуміти: ми всіх вас знайдемо. Кожен з вас відповідатиме за ці удари. І якщо хтось думає, що уникне відповідальності, сказавши, що такий був наказ, ви помиляєтеся. Коли ваші ракети б’ють у житлові будинки це воєнні злочини. Суд ось що на вас усіх чекає. І ви не сховаєтеся ніде ні на берегах Каспійського моря, над яким запускаються ваші ракети, ні в Білорусі… Ніде”, заявив Зеленський у вечірньому зверненні.