“Підготовка до майбутніх політичних баталій” – що означає створення реєстру олігархів

В Україні з’явиться реєстр олігархів. Президент Володимир Зеленський 30 червня ввів у дію затверджене Радою нацбезпеки та оборони відповідне положення. Такий реєстр створять відповідно до закону про олігархів, який Верховна Рада проголосувала восени 2021-го року. Gazeta.ua розбиралася, як працютиме новий реєстр.

Закон про олігархів приймали за спеціальною процедурою

Законопроєкт “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” Верховна Рада ухвалила у другому читанні 23 вересня 2021-го. 279 народних депутатів підтримали документ. До нього подавали 1257 правок.

Під час голосування не розглядали правки. Текст на момент голосування не опубліковували. Опозиція намагалася заблокували трибуну під час голосування. Нардепи вимагали повного розгляду усіх поправок, проте фракція “Слуга народу” та тоді віцеспікер Руслан Стефанчук домоглись скороченого розгляду. Він головував на пленарних засіданнях парламенту з 21 по 24 вересня у зв’язку з тим, що ексголова Ради Дмитро Разумков перебував на самоізоляції через коронавірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецтрибунал над Путіним коштуватиме не дорожче сучасного танка Антон Кориневич

5 листопада президент Володимир Зеленський підписав документ. Ідею закону розкритикували у ЄС, його експертизу проводить Венеціанська комісія.

Кого можуть визнати олігархом

Олігархом вважатимуть особу, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак участь у політичному житті, значний вплив на засоби масової інформації, є кінцевим бенефіціарним власником монополії, має підтверджену вартість своїх активів чи активів осіб, бенефіціаром яких вона є, що перевищує мільйон прожиткових мінімумів 2,38 млрд грн. Визначили і представника олігарха це “особа, яка проводить зустрічі з пуб­лічними службовцями від імені та/або в інтересах особи, включеної до реєстру”. Народні депутати й посадовці всіх рівнів мають декларувати зустрічі з олігархами чи їхніми представниками. РНБО визначатиме, чи був незадекларований контакт. За це посадовця повинні звільняти.

Народні депутати й посадовці всіх рівнів мають декларувати зустрічі з олігархами чи їхніми представниками

Закон передбачає створення реєстру олігархів. Тим, хто опинився у ньому, заборонять підтримувати політичні партії та виборчі фонди кандидатів, купувати об’єкти великої приватизації, фінансувати політичну агітацію, проводити мітинги з політичними вимогами. Положення, яке підписав президент, визначає порядок формування та ведення реєстру олігархів та порядок занесення даних до реєстру, отримання до нього доступу.

Реєстр вестиметься в електронній формі державною мовою. Він є публічним, але туди не вноситься інформація, яка містить державну таємницю, або є службовою. А внесені до реєстру відомості не можуть визнаватися конфіденційними.

“Політична боротьба в Україні триває”

Александр Кочетков, політолог:

“Є закон, в якому передбачили створення такого реєстру. Почалася війна, про це забули. Але якщо це прописано, то реєстр треба створювати. Проте є інший момент це явно підґрунтя для майбутньої політичної боротьби. Треба зважати, що є політики, які постійно думають про владу. Або як її зберегти, або як отримати. Офіс президента планує, як він утримуватиме владу під час війни і після перемоги. Створення такого реєстру це намагання відсікти “правильних” олігархів від “неправильних”. Тобто ті, хто співпрацює з Офісом президента, скоріше за все не потраплять до цього реєстру. А ті, хто не співпрацює, мабуть, матимуть певні проблеми, за кордоном також. А у зв’язку із війною багато великого бізнесу змушені переносити свою діяльність за межі нашої держави.

Офіс президент хоче впливати на схильність олігархів домовлятися

Офіс президент хоче вплинути на схильність олігархів домовлятися. Це інструмент для сортування на “правильних” і “неправильних”. Натяк на те, що політична боротьба в Україні триває.

Ті, хто потрапить у список, можуть отримати багато проблем. Від тиску на бізнес до можливої націоналізації, якщо не захочуть домовлятися. Це механізм на потім, бо зараз можна зробити що завгодно із будь-яким. Офіс президента закладає фундамент на політичну боротьбу, коли воєнного стану вже не буде. Це підготовча робота до майбутніх політичних баталій”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ізоляція Путіна перейшла в нову фазу” чому президент РФ обіцяє приїхати на саміт G20

Ілля Несходовський, економіст:

“Якщо людина відповідатиме критеріям закону, цю інформацію передають в РНБО. А там вже визначають, чи це олігарх. У цьому є загроза політичного тиску. Можна було вдосконалювати законодавство України, за допомогою якого не буде можливості зловживання впливом на політику чи медіапростір. Замість цього пропонують, щоб орган, який підпорядковується президентові України, визначав, хто є олігархом. Це однозначно може бути інструментом для політичної розправи. Тому говорити про те, що це можливість для реальної боротьби з олігархами, не можна. Дія цього закону дуже суб’єктивна.

Правляча партія використовуватиме цей закон, щоб окремі бізнесмени фінансували владу

Цей інструмент можна використовувати, щоб визначати осіб, які не хочуть співпрацювати із чинною партією влади. При чому будь-якою, а не тільки Офісом президента. Правляча партія використовуватиме цей закон, щоб окремі бізнесмени фінансували владу і не спонсорували опозицію. Тому, я думаю, Венеціанська комісія чітко визначить, що цей закон не відповідає принципам права. І сподіваюся, його скасують або внесуть суттєві корективи.

У бізнесменів зі списку олігархів можуть бути проблеми за кордоном. Коли іноземні партнери дізнаються, що є такий список, виникнуть обмеження у діяльності. Наші бізнесмени матимуть більш ретельний контроль від органів влади тієї країни, де ведуть справи, виникатимуть проблеми із укладанням різноманітних договорів”.