В ЄС жорстко відреагували на викрадення окупантами мера Херсона

Європейський Союз засуджує викрадення російськими загарбницькими силами мера Херсона Ігоря Колихаєва та закликає до його негайного та беззастережного звільнення.

Про це йдеться у заяві речника Європейської служби зовнішніх дій, повідомляє Європейська правда.

«Викрадення демократично обраних українських посадовців, журналістів, громадських активістів та простих громадян на українських територіях, які тимчасово перебувають під незаконним російським військовим контролем або на територіях, що перебувають під контролем підтримуваних росією збройних формувань, є абсолютно неприйнятними. Ми вимагаємо негайного припинення цієї незаконної тактики залякування та беззастережного звільнення усіх затриманих і викрадених українських цивільних осіб»

речник Європейської служби зовнішніх дій

В ЄС також заявили, що засуджують анонсовану підготовку до незаконного бутафорського «референдуму» в окремих частинах Херсонської області щодо їхнього приєднання до російської федерації.

«Такі спроби є грубим порушенням міжнародного права, а також Конституції та суверенітету України з боку Кремля та його маріонеток. Результати подібного організованого нелегітимного голосування не будуть визнані міжнародною спільнотою. росія, її політичне керівництво та всі причетні до порушень міжнародного права в Україні, що тривають, будуть притягнуті до відповідальності»

речник Європейської служби зовнішніх дій

Нагадаємо, 28 червня російські окупанти викрали міського голову Херсона Ігоря Колихаєва. За кілька днів до викрадення, він отримав листа з погрозами від колаборанта, якого загарбники призначили «мером».

Одночасно з мером, рашисти викрали керівника управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Ростислава Маршака.

У квітні загарбники також викрали колишнього міського голову Херсона Володимира Миколаєнка.