Рада планує заборонити виїзд з країни ще одній категорії українців

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, у якому запроваджується заборона на виїзд кордон українцям, що мають доступ до державної таємниці.

Про це йдеться у картці законопроекту на сайті ВР.

Так, на час дії воєнного стану пропонується обмежити виїзд за межі території України громадянам, яким було надано допуск та доступ до державної таємниці. При цьому вони зможуть виїхати за кордон для службових відряджень.

У пояснювальній записці зазначається, що до держтаємниці може бути віднесена інформація у сферах:

  • оборони;
  • економіки,
  • науки і техніки;
  • зовнішніх відносин;
  • державної безпеки та охорони правопорядку.

Зазначається, що люди, які володіють такою інформацією, викликають значний інтерес у ворога і стають легкою здобиччю російських спецслужб, а тому потребують посиленої охорони з боку держави. Але такі громадяни можуть виїжджати до країн, з якими Україна має міжнародні договори, у складі урядової чи парламентської делегації. У такому разі безпечне перебування для них гарантується тією державою, яка приймає таку делегацію.

Також у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується законодавчо закріпити заборону чоловікам виїжджати за кордон під час воєнного стану за винятком осіб, які визначає уряд, та тих, хто мають право на відстрочку.

Нагадаємо, чоловіки призовного віку не зможуть виїхати за межі України, поки триває війна з РФ. Утім, рішення про скасування чи послаблення цієї заборони залежатиме від позиції військових.

З початку широкомасштабного вторгнення рф прикордонники затримали 2800 чоловіків, які спробували незаконно перетнути межі України. Також траплялися випадки, коли чоловіки намагалися виїхати за підробленими документами.

На початку червня Міноборони оприлюднило список тих, хто не підлягає мобілізації.