У Білорусі трьом “рейковим партизанам” загрожує смертна кара

Слідчий комітет Білорусі завершив розслідування у справі щодо трьох “рейкових партизанів”.

Їм загрожує смертна кара. Про це повідомляється на сайті СК РБ та сайті правозахисного центру “Вясна”.

Відомо, що трьох жителів Гомельської області звинувачують у підпалі релейної шафи на залізниці в ніч з 28 лютого на 1 березня. Їх звинувачують у чотирьох статтях, зокрема, у “теракті” та “державній зраді”.

Обвинуваченим 29, 33 та 51 рік. Правозахисники назвали їхні імена Дмитро Равич, Денис Дикун та Олег Молчанов. В СК їх вже назвали “зрадниками Батьківщини”, попри те, що суд ще не почався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Запоріжжі окупанти погрожують населенню смертною карою

“Світлогірським партизанам” може загрожувати максимальне покарання смертна кара. За словами юриста Павла Сапелка, їх не можуть розстріляти, але силовики чекають на таку можливість.

Зміни у Кримінальному кодексі Білорусі суттєво розширили можливості застосування страти. Однак розстрілювати можна лише за ті антивоєнні “партизанські” замахи, що були скоєні після 29 травня 2022 року, коли зміни набули чинності.

“А невгамовна кровожерлива риторика владних ресурсів підказує, що на цю можливість силові відомства чекають із нетерпінням”, зазначив юрист.

Партизани Білорусі ще у березні почали створювати перепони для білоруських військ, щоб не допустити їх введення на територію України. Вони псували російську техніку та роздавали інформаційні листівки громадянам.

Між Білоруссю та Україною більше немає залізничного сполучення його підірвали. Раніше окупанти відправляли цим шляхом військові ешелони. Також на перегоні Фариново Загаття спалили релейну шафу СЦБ пристрої сигналізації, централізації та блокування.