Львівський активіст виграв суд проти російської мови у МВС

Мовний захисник зі Львова Святослав Літинський домігся скасування через суд обов’язкового заповнення довідок про несудимість російською мовою.

Про це Літинський повідомив у фейсбуці. «МВС України програло апеляцію, якою відстоювало «русскій мір» – обов’язкову російську мову в довідках про несудимість. Сьогодні, Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляції МВС», – написав він. Також суд стягнув з міфністерства судові витрати.

«Це означає, що впродовж року МВС за наші ж кошти наполегливо опиралося аби позбутися російської мови у своїй роботі», – додав Літинський.

Єднання українського суспільства на тлі війни з російським агресором вплинуло і на ставлення до статусу мови. Сьогодні абсолютна більшість (83%) – за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні.

Раніше повідомлялося, що російські окупанти в Запорізькій області бояться нічної «партизанщини» і починають вчити українську мову. Чергову розмову загарбників перехопила Служба безпеки.

Одна з найпоширеніших проблем українських біженців за кордоном – слабке знання мови країни, яка надала прихисток. Тому українцям радять вивчити принаймні найбільш уживані фрази, щоб порозумітися в різних ситуаціях.