У РФ погрожують Норвегії проблемами на Шпіцбергені

Росія може скасувати визнання суверенітету Норвегії над архіпелагом Шпіцберген.

Про це заявив заступник голови Ради федерації РФ (верхньої палати парламенту країни-агресорки. – Gazeta.ua) Костянтин Косачов 29 червня в Telegram.

Його обурило те, що МЗС Норвегії відмовилося пропустити російські судна до міста Баренцбург. Там живуть російські шахтарі, що працюють на Шпіцбергені. Норвезька влада пояснила відмову санкціями, запровадженими проти країни-окупантки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переговори з РФ можливі лише після її поразки в Україні МЗС Великої Британії

Заступник голови російської Ради федерації заявив, що це рішення МЗС Норвегії “порушує Шпіцбергенський трактат 1920 року”. Ним європейські країни визнавали суверенітет скандинавської країни над архіпелагом.

Косачов наголосив, що Норвегія “неодноразово порушує положення цієї угоди”.

Влада Норвегії відхилила дозвіл російській гірничодобувній компанії перевезти товари на територію Шпіцбергена через материкову частину країни. Конкретну заявку на отримання дозволу на транспортування було відхилено ще 15 червня.

Заявку подала гірничодобувна компанія “Траст Арктиквугілля” і посольство Росії надіслало листа до МЗС Норвегії, попросивши про виняток з санкцій. У листі росіян йдеться, що вони бояться гуманітарної кризи, якщо товари не будуть пропущені через Стурскуг. Однак у МЗС Норвегії заявили, що в Баренцбурзі діють ті самі закони, що й на всій території Шпіцбергена.