Кияни самовільно проводять пляжний сезон – чим загрожує такий відпочинок

Кияни активно відпочивають на різних пляжах столиці. Хоч міська влада цьогоріч просила не купатись у водоймах. Нещодавно оприлюднили дані щодо якості води у річках та озерах Києва лише на одному столичному пляжі вода відповідає санітарно-епідеміологічним вимогам. До того ж ряд водойм можуть бути небезпечними через активні бойові дії у воді та на прибережних смугах знаходять вибухонебезпечні предмети. Столична влада офіційно не відкривала купальний сезон влітку 2022, проте пляжі переповнені.

Gazeta.ua розповідає про те, чим загрожує несанкціоноване купання та як працюють комунальні служби в час, коли сезон офіційно закритий.

Комунальники, що відповідають за нагляд та обслуговування київських водойм продовжують працювати.Про це розповіла начальник служби екологічного нагляду на землях водного фонду КП “Плесо” Мар’яна Гінзула.

“Цього року за дорученням міського голови пляжний сезон офіційно не відкрито. Купання відбувається несанкціановано. Люди виходять добровільно і нам доводиться реагувати на цю ситуацію. Надаємо певний комплекс послуг. Якщо їх не забезпечити ситуація буде неконтрольованою, а це неприпустимо. Зараз на всіх 14 пляжах чергують наші лайфгарди. Нещодавно була нарада на окремих локаціях будемо встановлювати додаткові пости спостереження. Наприклад, на Трухановому острові. Бо людей дуже багато. Можливо, пов’язано з тим, що багато киян не працюють або в дистанційному режимі. Навіть при тому, що багато українців виїхало відпочивальників на київських водоймах дуже велика кількість. З початку літа був ряд небезпечних випадків. Тому окремо довелось запустити й рятувальні човни, які моніторять акваторію. Попри воєнний стан, всі комунальні служби працюють добре, дехто навіть краще, ніж зазвичай. Ми запустили аналізи води. Було проведено кілька заходів з міського лабораторного центру, який надає нам послуги з контролю пляжів. Отримали результати. На жаль, вони не є несподіваними вже не перший рік на початку літа маємо перевищення по деяких показниках, вивішуємо відповідні таблички”, розповіла фахівчиня.

Навіть при тому, що багато українців виїхало відпочивальників на київських водоймах дуже велика кількість

Якість води у київських водоймах знижується через спеку. Також ситуацію погіршують наслідки активних бойових дій.

“Перевищення по бактеріологічних показниках типове для цієї пори року. Зараз тепло й поживні речовини активно сприяють розмноженню різноманітних мікроорганізмів. Цього року маємо окремі фронти навантаження це змив паливно-мастильних матеріалів з територій, де велись воєнні дії. Є окремі питання, що стосуються сільськогосподарських угідь. По тих даних, що приходять від Держекоінспекції видно, що не всюди зараз іде повний кісний контроль по викидах підприємств. На жаль тих 720 млн кубометрів стоків, які скидають у Києві щороку в Дніпро, 40 відсотків не відповідають вимогам очистки. Це проблема міста”, додала експертка.

За даними у КП “Плесо” влітку 2022 року одна відпочивальниця звернулась до медиків через купання в забрудненій воді. Інші звернення пов’язані з травмами та тривалим перебуванням на сонці.

“Аналізуючи ситуацію кожного року випадків, пов’язаних із загрозами й шкодою для здоров’я в купанні в такій воді майже не було зафіксовано. Був один випадок на озером “Райдуга”. Там пляж складний за екологічними показниками. А на жодному пляжі, які розташовані в акваторії київського водосховища таких випадків не спостерігали. Зазвичай це приватна відповідальність людей погано почуваються, але залишаються відпочивати, або хочуть перепливти річку, алкогольне сп’яніння, травмування після стрибків в воду. Небезпека може бути пов’язана з тим, що на пляжах трапляються бродячі собаки. Поширене поранення водним горіхом. Ця рослина розповсюджена у київському водосховищі. Але медичні пункти працюють, медикаментами забезпечені, зараз ще дозамовили тому людям надають допомогу. На пляжі “Веселка”, наприклад, до лікаря приходять по 5 людей за день. Здебільшого звертаються з підвищеним тиском. Від спеки людям робиться зле, звертаються за допомогою. Нещодавно дівчині на сонці стало погано медики надавали реанімацію, бо дитина втратила свідомість. Є багато постстресових моментів кияни пережили активні бойові дії”, – розповіла Мар’яна Гінзула.

На жодному пляжі, які розташовані в акваторії київського водосховища випадків захворювань через воду не спостерігали

Заборона на купання також пов’язана з вибухонебезпечними предметами. Проте більшість пляжів зараз безпечні.

“Наші водолази провели обстеження дна не виявили вибухонебезпечних предметів. Але прибережно-захисна смуга не завжди безпечна. Був випадок, коли знайшли вибухотехніку. Деякі водойми в нас закриті, поки їх не перевірили. Наприклад озеро Синє в Подільському районі. Там досі не завершені роботи з розмінування, висять попереджувальні таблички. Тобто ситуація не така безпечна, як може видатись на перший погляд. Але все-таки розуміємо, що в людей стрес, потребують розвантаження. Дуже хотіли би попросити відпочивальників хоча би переміщуватись в укриття під час тривоги це їхня безпека. Розумію, що ми, українці, думаємо, що ми титани, але зараз багато ракет, повітряних тривог, а ніхто з відпочивальників не залишає пляжі. Карта укриттів є доступна але зараз люди рідше ховаються. Після ситуації, коли в Києві був зруйнований будинок людей на пляжах поменшало, але рівно на один день. Цей тиждень буде спекотний варто очікувати, що відпочивальників буде ще більше. Навіть те, що не підключені душові не зупиняє людей – вони відпочивають, їх велика кількість”, розповіла фахівчиня.

Лайфгарди зараз присутні на всіх локаціях

“Лайфгарди знаходяться на дерев’яних вишках, моніторять акваторію, вони фізично підготовлені, пройшли медичні курси. Побачивши, яка ситуація в воді, людину можуть врятувати. Мають спеціальне обладнання, щоб транспортувати відпочивальника на суху поверхню, надати першу допомогу. На кожному пляжі є медичний пункт, де кваліфікований медпрацівник може провести превентивні заходи уколи, поміряти тиск. Має набір медзасобів, ліків. Хоча про це не йшлось заздалегідь. Якщо сезон офіційно не відкривали цього не повинно було б бути. Але з такою великою кількістю людей довелось уводити додаткові заходи. Маємо контроль, також ведеться лабораторна, технічна робота, яка лежить на тих людях, кого рідше бачимо прибиральниках, вивіз сміття це все працює в складних умовах. Всі працюють, попри всі складнощі”, розповіла експертка.

У спеку фахівці радять не забувати брати на пляж головні убори та питну воду.

“На кожному пляжі розташований стенд, де написані поради. Обов’язково має бути вода, головний убір. Ми зараз красиво оновили інформаційні дошки вони привабливі естетично. Аналізи води пишемо смайликами сумний або веселий. Ця інформація є постійно, є номери оперативних чергових. На окремих пляжах навіть є кнопка виклику поліції. За вимогами, на пляжах встановлені накриття, достатня кількість зелених насаджень. Але здебільшого ті, хто приходять засмагати тіні не шукають. Є кабінки для перевдягання, всі київські пляжі адаптовані по серйозних вимогах – маємо знаки по голубих прапорах, їх дають, коли на пляжі все враховано по 32 критеріях. Маємо спеціальну техніку, яку використовують у США, яка спеціально прочісує пісок в цьому відношенні наші пляжі в доброму стані. Пісок підсипаємо кожного року, є роздільне сортування сміття. Тепер все залежить від людей щоби прибирали за собою, було би чудово – особливо недопалки”, розповіла експертка.

За вимогами, на пляжах встановлені накриття, достатня кількість зелених насаджень

На диких пляжах фахівці відпочивати не радять. Принаймні допоки водойми не є безпечними.

“Всі пляжі дикі це особистий приватний ризик відпочивальників. Там може бути необстежене дно. Якщо щось трапиться не зможемо надати допомогу, відсутній туалет, гірша санітарна ситуація. Ми рекомендуємо відвідувати ті пляжі, на яких є інфраструктура, бо місто для того й старається – все робиться, щоб люди мали комфортні умови відпочинку”, розповіла Мар’яна Гінзула.

Основна причина, чому не рекомендують купатися воєнний стан. Неможливість забезпечити безпеку відпочивальників через відсутність бомбосховищ поряд з водоймами та можливі вибухонебезпечні предмети.

Більшість пляжів “забракували” за трьома показниками

Результати замірів води в Києві оприлюднила Держспоживслужба. За результатами досліджень проб води виявили невідповідність нормам на таких пляжах та місцях відпочинку без купання:

Невідповідність за показником “Лактозопозитивні кишкові палички (ЛКП)” виявлено на пляжах: “Венеція”, “Веселка”, “Дитячий”, “Золотий”, “Молодіжний”, “Передмістна Слобідка”, “Райдуга”, “Тельбін”, “Центральний”, “Троєщина”, “Галерний”, “Вербний”, “Пуща Водиця” та місця (зони) відпочинку без купання “Березняки”, “Горбачиха”, “Довбичка”, “Русанівський канал”, “Русанівська коса”, “Русанівська протока”, “Сонячна”, “Осокорки”, “Лісова”, “Алмазна”.

Спека в будь-якому разі сприяє розвитку бактеріальної флори, у водоймах в тому числі

Невідповідність за показником “Біохімічне споживання кисню за 5 діб (БПК5)” виявлено на пляжах: “Венеція”, “Дитячий”, “Золотий”, “Молодіжний”, “Передмістна Слобідка”, “Райдуга”, “Тельбін”, “Троєщина”, “Галерний”, “Вербний”, “Пуща Водиця”. Цей показник вказує на ступінь забруднення води органічними сполуками

Також перевірили кислотність середовища. Невідповідність за показником “Водневий показник (рН)” виявлено на пляжах: “Венеція”, “Веселка”, “Дитячий”, “Золотий”, “Молодіжний”, “Передмістна Слобідка”, “Райдуга”, “Тельбін”, “Центральний”, “Троєщина”, “Галерний”, “Вербний”, “Пуща Водиця” та місця відпочинку без купання “Сонячна”, “Алмазна”.

“Спека в будь-якому разі сприяє розвитку бактеріальної флори, у водоймах в тому числі”, розповіли в службі.

Лікарі радять дослухатись до заборони купання

Якщо вода не відповідає нормам, це може призвести до небезпечних захворювань.

Про це розповів терапевт Олександр Рильцов.

“Не треба купатись там, де заборонено, бо десь можна підірватись, а десь можна захворіти. Це може бути кишкова інфекція. Я нещодавно евакуювався з Харкова. Там, де зараз перебуваємо з родиною, є річка. Видно, що в ній дещо нездорова вода. Водорості сильно зелені, вода каламутна, вона стоїть. Вважаю, що це підвищений ризик кишкових інфекцій. На практиці не можу сказати, що бачу наслідки. Працюю дистанційно. По минулих роках не бачив проблем, які об’єктивно виникали після купання, щоб людина покупалась і одразу виникли проблеми зі шлунком. От шаурма на Барабашова була щорічним сценарієм. Але після купання наслідки можуть бути також неприємні. Своїм дітям занурюватись не рекомендую, хоча вони й хочуть купатись у тутешній річці. Теоретично може бути що завгодно”, наголосив лікар.

Також він нагадав, що проблеми зі здоров’ям може викликати і тривале перебування на сонці у спеку.

“Не треба багато перебувати на сонці, необхідно користуватись сонцезахисним кремом, треба пити більше рідини. Нема такого, що під час спеки людина має випити літр-два чи три, але треба пити більше, і пити постійно, щоби не було зневоднення”, сказав лікар.