Окупанти не збираються опалювати Маріуполь взимку – Андрющенко

Російські окупанти не збираються опалювати тимчасово захоплений Маріуполь взимку.

Керівники комітетів самоорганізації населення та квартальні отримали вказівку терміново збирати дані про потреби дров та вугілля, насамперед по приватних будинках, навіть газифікованих. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко у Telegram.

“Це прямий сигнал і визнання очевидного факту опалення взимку не буде”, наголосив він.

Але водночас Андрющенко зауважив, що така ситуація складається “навіть не через небажання окупантів”.

“Суто технічно. Всі котельні в Маріуполі давно модернізовано й переведено на єдиний вид палива природний газ. Відновити газопостачання в Маріуполь неможливо шляхом ремонту через величезні пошкодження газопроводу: як магістрального, так і по будинках”, розповів радник мера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сміттєзвалище палає вже три дні: отруйний смог накриває Маріуполь

За його словами, подача газу загрожує перетворити місто на вибухівку.

“Використовувати або перебудувати котли на інший вид палива твердий нереально до зими. Тому зима не за горами, і вона буде без тепла в домівках”, зауважив Андрющенко.

Він розповів і про ймовірний “план Б” росіян.

“Найбільш імовірним є підштовхування до депортації в Росію в найближчі місяці. В цю гіпотезу окрім опалення вкладається і частково штучна криза з водою та гуманітаркою. Містяни не потрібні в такій кількості окупантам в Маріуполі. Лише мінімум, необхідний для обслуговування військово-транспортної бази навколо порту”, підсумував він.

Гуманітарна ситуація в захопленому Маріуполі Донецької області стрімко погіршується. Окрім кризи з питною водою, в місті проблеми з їжею набирають нових масштабів.

У місті залишаються приблизно 150170 тис. людей. Мешканці п’ють воду з каналізації. У місті поширюється холера, грабують пенсіонерів.